От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

„Продължаваме Промяната - Демократична България” внесе в деловодството на Народното събрание проект за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта и изграждането на газопровода “Турски поток”. Наскоро тя беше показана на обществото от хакнат имейл на сътрудник на руски депутат.

Според ПП-ДБ България е дала милиарди за изграждането на руски газопровод и по този начин е помогнала на Владимир Путин да започне войната в Украйна. По думите им до тази година приходите от газопровода за хазната ще бъдат 1,7 милиарда. Последваха нови атаки и контраатаки.

Пътната карта за „Балкански поток”: Хакери разпространиха документ, за който се твърди, че е на газопровода

„До момента имахме голям проблем – пътната карта липсваше. Пуснахме запитване до Министерството на енергетиката и до Министерския съвет – оказа се, че не е там. Не е минавала през парламента за ратифициране, дори службите я нямаха. Тази пътна карта излезе в публичното пространство преди месец. Изпратихме отново запитване, за да проверим дали е автентична”, заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

ОТ ГЕРБ-СДС също коментираха темата пред журналисти: „Крайно време е колегите от ПП-ДБ да разберат, че се нарича „Балкански поток”, а не „Турски". Нямаме притеснения за него. Винаги, когато няма какво да кажат, започват да говорят на тази тема. Тя не е била част от преговорите за съставяне на правителство”, заяви Теменужка Петкова.

„ГЕРБ е като ветропоказател. Единият ден подкрепят Путин да заобиколи Украйна, в следващия момент казват колко е важна диверсификацията. При ГЕРБ е накъдето духа вятърът – натам”, твърди Мартин Димитров от ПП-ДБ. Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС отговори на атаките: „Кога от ПП-ДБ са искрени? Дали тогава, когато гласуваха 20 лв. такса по газопровода и бяха предвидени 2 млрд. в бюджета? Тогава „Балкански поток” беше хубав проект. Сега искат да се разследва”.

В спора се включи и опозицията. От „Възраждане” се обявиха против комисията, а от ИТН са за, но зададоха въпроси: „Защо не го инициираха, докато бяха 9 месеца в сглобка?”, попита Тошко Йорданов.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase