За целта са предвидени над 268 млн. лв. от бюджета

Над 13 млн. лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в Националния осигурителен институт, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 г., които са за компенсиране на възнагражденията в редица недофинансирани структури, съобщи БНР.

Увеличават с 35% и заплатите на медиците в общинското и детското здравеопазване в София. Очаква се проектът да бъде представен официално следващия вторник.

Възможно ли е да се окажем с 480 депутати или народни представители с двойни заплати (ОБЗОР)

Сред структурите, които ще получат финансиране за увеличение на възнагражденията, са и Съветът за електронни медии, като за него са предвидени 204 хил. лева, а за Комисията за регулиране на съобщенията са заделени 836 хил. лева.

Разпределението на средствата ще става по специална нова методика, която беше подготвяна над три месеца от администрацията на Министерския съвет. Беше направен и анализ на възнагражденията в различните структури.

В редица институции имаше редица протести с основно искане за ръст на възнагражденията. Сред тях са Агенцията за социално подпомагане, Националният статистически институт, Националният осигурителен институт и други.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase