В бюджета за 2024 г. е записано, че те трябва да минат от промишлен на битов ток

Училища, детски градини и храмове плащат стотици хиляди лева повече за ток. При приемането на бюджета за 2024-та беше записано, че те трябва да минат от промишлен на битов ток, а разликата да се покрива от държавата. Обещаното, обаче, остава само на хартия.

Проверка на NOVA показва, че детски градини в страната дори не са разбрали, че от януари трябва да плащат по-малко. Детските градини в цяла България надхвърлят 1817, а надплатеният ток за трите месеца е близо 1,4 милиона лева. В тази сметка не се включва платеното отгоре от училищата и храмовете, които също трябваше да минат на ниските тарифи.

Допълнителния плюс, обаче, остава само на хартия. А детските градини продължават да плащат скъп ток. Без дори да знаят, че има и друга възможност.

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се разбраха за парите за култура, здравеопазване и киберсигурност

„От 2020 всички юридически лица, каквито са и детски градини, са на свободния пазар. Икономията, която е свързана с издръжката се влага в материалната база”, каза директорът на „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново Пенка Игнатова.

На въпроса защо новата мярка не работи, от Министерството на финансите заявиха, че водещо било Министерството на енергетиката.



От енергийното ведомство, обаче, не се ангажират със срок кога мярката ще заработи.



„Тъй като в закона за бюджета е записано, че промяната действа от 1 януари, там където въпросните потребители са платили сметки по промишлен ток, в следващи сметки ще им бъде приспаднато надплатеното. Аз следя процеса, промяната няма да остане на хартия”, председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев.

Въпросът е ще има ли енергиен министър, който да доработи Програмата за компенсиране? И колко още ще чакат онези, които трябва да минат на по-евтин ток? 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase