Семейство от Силистра поиска да го монтират в двора им

Дебати, протести, искане за референдум, нахлуване в сградата на областната управа. Това са само част от събитията, които последваха демонтажа на Паметника на Съветската армия. Но какво се случва с него три месеца по-късно? Екип на NOVA тръгна по следите на най-дискутирания паметник у нас, за да провери къде е той сега и кое е семейството, което предлага да го прибере в двора си. За пръв път ще покажем и мястото, което институциите проучват за поставянето му.

След години на горещи дебати, крайни емоции, протести „за” и „против” съществуването му, денят на 12 декември започна с кран, появил се до Паметника на Съветската армия. Във въздуха се понесе първо ръката с автомата на най-високата статуя от скулптурната група – тази на войника. В рамките на седмица съдбата ѝ последваха и останалите части.

Къде са преместени изрязаните фигури от Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

В ранното утро на 23-и частите бяха опаковани и поеха към държавен охраняем терен в софийското село Лозен. Там те трябваше да изчакат да бъде извършена техническа спецификация, да бъдат реставрирани и преместени някъде.

Три месеца по-късно една покана ни отвежда в Рибарица. Тя е отправена от семейство Иванови. Венелин е земеделец, а Добромира Михалева - учителка в детска градина. Ако не може да му се намери подходящо място, казва семейството от Силистра, нека заповяда тук – в двора на нашата вилата в планинското село. „Не мисля, че е нещо сложно да се грижим за неговия добър външен вид. Не искаме да сме новина, не искаме да печелим от това. Просто искаме да дадем дом на този паметник”, уверява Добромира.

Дом на монумента предлагат и на друго място. Тръгваме по следите на още една покана. Тя идва от Димитровград, където най-възрастният общински съветник Иван Евлогиев, подкрепен от група съмишленици, предложи на своите колеги да приберат паметника в техния град, като го поставят пред историческия им музей. Предложението така и не се увенча с успех. „Димитровград е най-истинския, най-живия паметник на архитектурата по времето на социализма. Паметника на Съветската армия би се вписал в интериора на града по най-добрия начин и този въпрос не трябва да се гледа чисто политически, а трябва да се гледа културно-исторически”, смята общинарят.

Кольо Колев: 44% от хората в страната искат Паметникът на Съветската армия да остане

В края на обиколката ни се връщаме обратно в София, за да проверим какво всъщност се случи с паметника три месеца след демонтажа му. Разбираме, че Областната управа е на път да обяви обществена поръчка за реставрацията на фигурите. Но тъй като не е правила нещо подобно досега, първо ще проведе пазарна консултация за стойността на реставрацията. Избраното му място е все пак Музея на социалистическото изкуство, но не съвсем, уточнява Николай Ущавалийски, който отговаря за него. Оказа се, че в скулптурния парк на музея място за този паметник няма. Макар и собственост на Министерство на културата, въпросната площ не се стопанисва от музея. Намира се срещу входа на „Пътна полиция”. Докато институциите мислят как да уредят това, преди месец направили и сондаж на терена, за да проверят какво има под него и ще може ли да понесе тежестта на скулптурите. Потърсихме паметника. Заснехме го отново в Лозен, където непокътнат продължава да очаква съдбата си.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase