Според геолога Даниел Маринов липсата на технология за преработка води до големи загуби за България

Покачването на цените на златото поставиха нов рекорд, но каква е ситуацията в България и богата ли е държавата ни на златни залежи?

„Тезата, че България е пълна със златни залежи и че сме една от най-богатите държави на този благороден метал, както и че благодарение на него ще оправим животите си, се поддържа от години”, коментира геологът и международен консултант Даниел Маринов в ефира на предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Откриха реплики на златни римски монети на над 2000 години (ВИДЕО)

Той обясни, че още от древността по българските земи се е добивало злато и напомни, че в страната съществуват две големи находища на благородния метал – в Челопеч и в Крумовград, както и едно по-малко - в Кърджалийско.

„Последните пет-шест години, годишната производителност на злато е около 10 хиляди кг. Това са около 10 тона на година. За сравнение Китай произвежда по 300 тона”, добави Маринов.

Според геолога липсата на технология за преработка на златото води до големи загуби за България, тъй като добавената стойност от залежите не остава в страната.

„Преди 20 години имаше предложение за създаване на технология, която да депресира наличието на арсен в златото, така че да не замърсява околната среда. Но държавата не прие подобна идея”, разказа още Даниел Маринов.

Продължава поскъпването на черното злато на световните пазари

По негови думи добиването на подземни богатства от българските находища става все по-скъпо, а концесиите се определят от качествата на находищата, както и количеството на залежи на полезни изкопаеми.

„Държавата няма да успее да се справи сама, но може да участва в процеса като активен партньор. Това е честа практика по света. Чуждите или българските частни инвеститори биха приели подобно действие за много добро решение”, коментира още Маринов.

Геологът разкри, че има съществена разлика между проучването на полезни изкопаеми и процеса по тяхното добиване.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase