За случаите на насилие и обиди разказва „Дойче веле”

Възходът на десния екстремизъм в Германия предизвиква тревога. Все повече политици се превръщат в мишени.

Местният социалдемократически политик Михаел Мюлер е един от хората, които живеят в страх. Къщата му е била подпалена и той вярва, че това е станало заради политическите му възгледи. Подобни нападения зачестяват и местните политици се питат дали политическата им ангажираност си струва риска.

Подпалвачи набелязват къщата  на Мюлер. Първо палят колата, а след това и входната му врата. В деня на нападението той не е бил вкъщи, но семейството, което му гостувало, било там.

„Министърът на културата е неофашист”: Творци от Словакия на протести срещу властта (ВИДЕО)

Преди това Михаел Мюлер е организирал демонстрация срещу десния екстремизъм в родния си град. Допуска се, че посегателството върху собствеността му може да е свързано с неговата дейност. Местните политици като него са познати в общността. Много хора във Валтерсхаузен знаят къде живее.

Екстремното насилие срещу държавни служители в Германия става все по-често. Хенриете Рекер, кметът на Кьолн, едва избегна смъртта през 2015 г. Един ден преди изборите десен екстремист я пробожда с нож във врата. Две години по-късно Андреас Холщайн, кметът на град Алтена, също беше намушкан с нож във врата.  През 2020 г. в офиса на депутата от Бундестага Карамба Диаби беше открита стрелба.  През 2019 г. Председателят на Общинския съвет в Касел Валтер Любке беше убит от десен екстремист. Според проучване повече от половината от всички кметове в Германия са били обиждани, заплашвани или физически нападани.

Целия репортаж гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase