Коментар на Свилен Спасов, съставител на поредицата „Власт и отговорност”

Приликите между авторитарни лидери, които мечтаят да бъдат диктатори са много повече, отколкото разликите между тях. Това твърди Гидиън Рахман, който е свидетел на възхода на лидери като Путин, Ердоган, Си Дзинпин, Орбан и ги описва в книгата „Епохата на автократите”, част от поредицата „Власт и отговорност”.

„Рахман разглежда континиуум от различни видове автократи, някои от тях като Си Дзинпин и Мохамед Бин Сан никога не са ходили на избори. Други минават през избори, но много бързо след това консолидират системата около себе си, а изборите стават проформа. Трети от тях преминават през достигане до властта в едни стабилни институции и демокрация, но понякога законите сякаш някак им пречат”, разказа в студиото на „Пресечна точка” един от съставителите на книгата на български език Свилен Спасов.

Изборите в Турция: Тежка загуба за партията на Ердоган

По негови думи много световни лидери, които са носители на Нобелова награда през годините, се превръщат в автократори. „Те смятат, че единствено те самите могат да помогнат на народа си”, обясни още Спасов.

Според него изначално автокрацията не представлява нещо негативно.

Русия обяви окончателните резултати от президентските избори

„Автокрация означава да имаш екипи от силни и качествени хора, които да са сглобени. Умението да виждаш и да подбираш хората е изключително важно. Който е успял да създаде такива екипи – резултатът е зашеметяващ. През годините има и добри резултати от много силни лидери, които са ограничавали свободата, но и много лоши примери за лидери, които са направили неща, които не са добри за обществото”, добави още Спасов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase