Издадено е предупреждение за цунами

Мощно земетресение разтърси Тайван. Трусът със сила 7.2 по скалата на Рихтер е регистриран на 18 км от град Хуалиен малко преди 8 часа местно време.

Издадено е предупреждение за цунами. Очакваше се вълни с височина до три метра да достигнат бреговете, но за щастие, това не се случи. Предупреждение за високи вълни имаше и на японския остров Окинава, където земетресението също беше усетено. Хората потърсиха убежище по високите места.

Земетресение в Черна гора

По първоначална информация в Тайван има много разрушени сгради. Съобщава се за девет жертви и десетки пострадали. Започнала е евакуация на хората от домовете им и на децата от училище.

Спасителните екипи търсят десетките затрупани под руините. Ранените са стотици. „Когато хората от спасителните ни екипи започнат да се движат по етажите, сградата става нестабилна и те трябва да намерят някаква опора, за да осигурят безопасността си, преди да извадят хората”, обясни Су Чинг Ху, който е представител на спасителните екипи.

Последваха повече от 100 вторични труса, повечето от тях с магнитуд около 5 по Рихтер. „Армията също оказва помощ. Централната и местните власти ще работят заедно, за да минимизират щетите от бедствието”, увери президентът на Тайван Цай Инг-Уен.

Това е най-силното земетресение в района от 25 години насам. През септември 1999 г. трус със сила 7.6 по Рихтер уби 2400 души в Тайван и разруши 5000 сгради.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase