Тъй като на Луната има по-малка гравитация, времето там се движи малко по-бързо - 58,7 микросекунди всеки ден

В меморандум, изпратен от ръководителя на Службата за научна и технологична политика на САЩ, се препоръчва космическата агенция НАСА да работи с други американски и международни агенции за създаване на лунно ориентирана система за отчитане на времето. Агенцията има срок до края на 2026 г. да създаде така нареченото координирано лунно време (LTC).

Това не е точно часова зона като тези на Земята, а цяла референтна рамка за времето на Луната. Тъй като там има по-малка гравитация, времето там се движи малко по-бързо - 58,7 микросекунди всеки ден - в сравнение със Земята. Наред с други неща, LTC ще осигури еталон за измерване на времето за лунните космически апарати и спътници, които изискват изключителна точност за своите мисии.

Експлозия в небето: „Нова звезда” ще се появи на небосклона тази година (ВИДЕО+СНИМКИ)

НАСА планира да изпраща астронавти на лунната повърхност от септември 2026 г. чрез програмата си "Артемида", която в крайна сметка ще създаде научна лунна база, която може да помогне за подготовката на бъдещи мисии до Марс. В тези усилия участват десетки компании, космически кораби и държави.

Без единен стандарт за лунното време ще бъде трудно да се гарантира, че трансферът на данни между космическите апарати е сигурен и, че комуникациите между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани, посочи служител от Службата за научна и технологична политика на САЩ.

Несъответствията във времето биха могли да доведат и до грешки при картографирането и определянето на местоположението на Луната или в орбита, каза служителят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС