Премиерът в оставка разкри, че е знаел за натиск над Живко Коцев да напусне поста главен секретар на МВР

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook. 

"Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията", допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

Кабинетът „Денков” с отчет за свършеното през допълнителния месец на управление

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. "За да я получа, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност. Регулаторите и службите имат огромна власт. Пример е ситуацията с митниците, излиза една служба и арестува директора ѝ. Кой ще ни каже кой е прав? Службите са безконтролни. А ако се окаже, че могат да прикриват каналите? Злоупотреба с тях може да доведе до сериозна промяна в резултата в изборите", посочи той. 

Относно оставката на главния секретар Живко Коцев премиерът подчерта, че знае, че отдавна има натиск върху него да напусне. "Когато в една институция хората не могат да работят като екип, много трудно се получават резултати. Ако в едно министерство главният секретар и министърът не могат да работят заедно, много трудно ще се случат нещата", коментира той.

По думите му ротацията се е провалила, защото някой измежду Борисов и Пеевски е искал избори. "Основните спорове бяха дали сме готови да подпишем споразумение, в което реформите да имат срокове. Другата страна не искаше това. Ако говорим за едно име на министър, защо към нас се прехвърля упрекът? Толкова ли е важен Калин Стоянов, че да отидем на избори? Преди 10 месеца казахме, че при ротацията ще се сменим само аз и Мария Габриел. Предложихме на ГЕРБ Калин Стоянов да остане, но да не се сменят и други министри. От партията не приеха, искаха да вкарат министри без контрол и споразумение. Ивелина Дундакова е едно от имената, които са предлагани за министри след ротацията. ГЕРБ настояха да сменим трима министри, но тогава ние поискахме да сменим и Стоянов. Тя беше съвсем естествено предложение, има безупречна репутация", подчерта Денков. 

Според него кабинетът би бил в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри. "Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми. Йоловски обслужи желанието на ГЕРБ да отпаднат машините за гласуване на местния вот, той е под техен контрол, защо да го сменят? Чувам, че ще остане в служебния кабинет, все пак отново идват избори", обясни той. 

Денков: Тази седмица ще свършим максимален брой задачи, за да осигурим плавен преход към служебен кабинет

Премиерът отчете свършеното през допълнителния десети месец от управлението и направи равносметка преди предаването на властта. "ПП-ДБ няма място в служебното правителство, имам притеснения как ще се действа по време на избори. Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения", смята Денков. 

Помолен да коментира репликата на председателя на ДПС Делян Пеевски, че формацията може да участва в правителство с ПП-ДБ, Николай Денков посочи: „Няма никакъв шанс правителство, към което аз имам отношение, да бъде заедно с Делян Пеевски във водеща конфигурация“. 

„Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите“, посочи премиерът в оставка. 

„По-правилно е Централната избирателна комисия да бъде не на квотен политически принцип, а да бъде съставена от професионалисти. Политическото представителство днес няма нищо общо с партиите, които имаме в парламента, или поне има малко общо. Този състав на ЦИК е избран, когато политическото представителство беше много различно. На мнозинството му е изгодно това да бъде съставът на комисията“, допълни Денков. 

Министър-председателят определи като противоконституционно решението за спиране харчовете на правителството в оставка до назначаване на служебния кабинет. "Това е пример за опит да се изземат правомощия на МС защото от НС виждат, че си вършим работата. Ръстът на заплатите в администрацията намалява неравенствата и беше заложено в бюджета", отбеляза той. 

Според него след април, когато ще пристигне нова апаратура, пробите за наркотици ще бъдат още по-бързо обработвани. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase