Депутатите изслушват министъра на вътрешните работи в оставка на закрито заседание

Част от депутатите обвързаха скандала с агенция „Митници” и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев с разпадането на „сглобката” и с предстоящите предсрочни парламентарни избори. Така се стигна до нови обвинения за провала на ротацията.

Остри коментари се чуха в кулоарите на парламента, като случващото се в Агенция „Митници” и МВР беше определено като: „начало на най-мръсната кампания” и „разчистване на сметки”.  И отново проехтяха обвинения за предсрочните избори. Премиерът в оставка Николай Денков набеди за разпада на редовното правителство председателя на ДПС Делян Пеевски. От своя страна лидерът на Движението охарактеризира Денков катo: "слаб премиер".

Скандалите в Митниците и МВР получиха сериозен отзвук в кулоарите на парламента.

Денков: От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

„От 3 години даже и познат нямам в митниците, да питам. Всичко беше изчегъртано. Според мен клановете в момента, които са там, се бият”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ДПС посочиха по казуса „Продължаваме Промяната”. А ПП-ДБ заподозряха начало на предизборна кампания.

„Агенция „Митници” винаги е била управлявана от Асен Василев – през цялото време. Всички шефове са назначавани от Асен Василев. Не мога да кажа за какво говорят. Цялата отговорност е на Асен Василев за всичко, което се случва в „Митниците”, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков сме свидетели на започване на една от най-мръсните кампании, които България е имала. „Реално бухалките се извадиха отново”, каза Петков.

Пеевски за Денков: Не мога да повярвам, че човекът, за когото се грижих 9 месеца, говори такива неща

От опозицията  пък определиха акциите като разчистване на сметки.

„Очевидно от вчера досегашната „сглобка” си разчиства сметки помежду си. Сигурно има връзка с предстоящия вот, но въпросите към тях”, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според председателя на ПГ „Възраждане” Костадин Костадинов „тези хора надцениха себе си и подцениха старите бандити. Опитаха се да делят мед с мечката и бяха изядени заедно с меда”.

Така отново се стигна и до въпроса защо се стигна до предсрочни избори и кой е виновен за провала на ротацията. Премиерът в оставка Николай Денков посочи едно име. А това завихри нов скандал.

„Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България и голяма част от проблемите, които виждаме, са именно защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, той искаше избори и ние отиваме на избори заради него”, каза Николай Денков. 

В отговор Пеевски заяви: „човекът, за когото се грижих 9 месеца, който изобщо не се справи с длъжността, най-слабия премиер в историята на държавата, който, когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите ми прати смс: „Има ли проблем, че излизаш”. Точно този човек да ми каже, на който му държах ръката и му помагах – не мога да повярвам”, каза Пеевски.

Борисов каза, че няма да оценява казаното от Денков. „Но помня когато дойдоха миньорите от „Мариците” да ги бият тука, в парламента, той се сгуши зад Пеевски. А ако г-н Петков и г-н Пеевски решат да направят правителство, защото аз само с ДПС няма да правя правителство, ще бъдем една не лоша опозиция”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Повдигнат беше и въпросът кой с кого и къде е преговарял.

„Това че г-н Пеевски през ГЕРБ получи възможност да се опитва да се намеси в управлението на държавата беше проблем, който ние сме го констатирали през цялото време”, каза Христо Иванов.

От своя страна Делян Пеевски обясни, че при Борисов в централата (на ГЕРБ) е ходил заедно с Христо Иванов. „С (Иво) Прокопиев сме били при Борисов – заедно и сме си говорили. С всички тези хора съм бил навсякъде заедно. Не мога да разбера как се събудиха днес и „той е зло”. Те със „злото” ли живяха девет месеца”, запита Пеевски.

Нинова: Очевидно от вчера досегашната сглобка си разчиства сметки помежду си

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase