Част от партиите вече отказаха да участват в служебната власт

Кандидатът за служебен премиер ще се срещне с президента в петък (5 април) в 9:30 ч. Държавният глава възложи на Димитър Главчев да предложи състав на Министерския съвет. Очаква се утре да станат ясни имената на служебните министри. Румен Радев обяви, че е получил уверение от Главчев, че ще бъде готов със състава на кабинета до края на днешния ден. 

Утре президентът ще проведе и задължителните консултации, на които се очаква да присъстват представители на всички парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. От ПП-ДБ обаче заявиха в позиция, че няма да участват в съставянето на служебен кабинет под никаква форма и няма да дадат политическа подкрепа на отделни министри.

Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет

Главчев е първият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата със седемгодишен мандат.

Преди да се спре на Главчев за кандидат за служебен премиер, Радев проведе срещи и с председателя на парламента Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите на централната банка – Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Разговори имаше още с омбудсмана Диана Ковачева, а процедурата приключи със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase