Главчев заяви, че ще предложи екип от експети, равноотдалечени от политическите сили

Мандатът за съставянето на служебното правителство вече е в ръцете на Димитър Главчев. Доскорошният председател на Народното събрание трябва да попълни състава на кабинета най-късно следващата събота. Следват консултации с парламентарните групи и едва след това ще бъде назначено служебно правителство и ще бъде издаден указ за предсрочни избори.

И макар че промените в няколко закона още не са минали на второ четене, от понеделник Димитър Главчев излиза в неплатен отпуск като председател на Сметната палата.

Целта процедурата да се забърза била предсрочните избори да бъдат заедно с европейските, за да се спестят държавни пари, а и време на избирателите. Главчев обяви, че ще следва евроатлантическия път на страната, а като приоритет посочи еврозоната и Шенген. Конституционната процедура в президентството беше придружена и от остри критики от страна на държавния глава към последните промени в Конституцията, които по думите на Радев са го поставили „в тясна невъзможна рамка”.

Малко преди 14:00 часа днес председателят на Сметната палата Димитър Главчев влезе в Президентството, а минути по-късно папката за съставяне на служебен кабинет беше в неговите ръце.

„Уважаеми господин Главчев по чл. 95 от новата Конституция на Република България ви определям за служебен министър-председател и ви възлагам да съставите служебен кабинет. Пожелавам ви успех”, заяви Румен Радев.  

„Ние с вас знаем, че това е трудно решение и за двама ни. Алтернативата беше да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици. С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията и ще го изпълня, нямам и други избор”, отговори Главчев.  

Въпреки че в основния закон няма определен срок, президентът призова Главчев да се върне на „Дондуков” 2 със състав на Министерски съвет най-късно след седмица. А целта - парламентарните избори да са заедно с европейските.

„Нито директно, нито косвено аз ще участвам в съставянето на вашето правителството, вие ще бъдете сам в изпълнението на тази задача, ще очаквам обаче от вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, кабинет, който работи изцяло в интерес на България”, каза Радев.

„Твърдо заявявам, че е ще ви представя състав на правителство равно отдалечено от всички политически сили, състав от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Ще направя така, че да не се срамувате от подписването на указа за правителство”, каза Димитър Главчев.

А на излизане от президентството кандидатът за служебен премиер открехна завесата как ще запълни списъка с министри.

„Министри има по министерствата, къде ще ги търся. Ще търся министри, които да са експерти”, каза Главчев.

Категоричен е, че не вижда Асен Василев като финансов министър в служебната власт, но що се отнася до вътрешния министър Калин Стоянов, според Главчев, той не е политическо лице.

„Най-важното е човек да е професионалист в областта си”, заяви Главчев.

Преди да връчи мандата Румен Радев постави под въпрос 6-тата поправка в Конституцията, която ограничава и правомощията на президента при назначаването на служебен кабинет. И атакува партиите от управляващото мнозинство, че не са преценили до какво биха довели тези текстове.

„За да се нагърбиш с управлението на страната в момент на изразена политическа криза, съвсем не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър- председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и да се заемеш с тази трудна задача. Искам да благодаря на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази отговорна мисия”, заяви Румен Радев.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Президентът избра служебен министър-председател

Президентът проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Димитър Главчев е първият служебен министър- председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание.

През 2017 година Главчев подаде оставка като председател на парламента. Тогава той се опита да изгони Корнелия Нинова от пленарната зала. Тя обаче отказа да напусне, а цялата парламентарна група на БСП се събра пред трибуната.

През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата, с мандат 7 години.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase