Телефонът на главния секретар на МВР остана изключен през целия ден

Ден след акцията в Агенция „Митници”, главният секретар на МВР старши комисар Живко Коцев подаде оставка. Телефонът му остана изключен през целия ден. На сайта на вътрешното министерство обаче беше публикувана неговата позиция. В нея се казва, че решението му е било трудно, защото ще продължи реализацията си извън в редиците на МВР.

„През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на полицията. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото”, се казва още в позицията.

Живко Коцев обясни защо подава оставка като главен секретар на МВР

Премиерът Николай Денков заяви, че има информация, че главният секретар и вътрешният министър Калин Стоянов „не могли да работят заедно”.

„Господин Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. И поне от месец, два ми казва, че има колебания, че ще може да остане, защото не успява да си върши работата”, каза министър-председателят в оставка.

Стоянов отговори - оставката на Коцев е подадена по лични причини.

„Категорично няма никакъв натиск. Днес за първи път чух от премиера Денков, че има някакъв натиск, че те си комуникират, би следвало комуникацията да преминава през мен”, поясни той.

Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска

Темата предизвика и напрежение в Народното събрание. Постави се въпросът - има ли връзка акцията в агенция митници с главния секретар?

„Днес изчезва главният секретар. Никой не знае къде е. Бил си подал оставката, Калин Стоянов излъга вътре, че в първия момент не знаел нищо за главния секретар, а информацията, която имаме е, че се претърсват неговите офиси”, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От вътрешното министерство заявиха за NOVA, че отговорът на въпроса имало ли е обиски, или не - е в ДАНС, а не в МВР, защото акцията е тяхна. Лидерът на ГЕРБ обясни как Живко Коцев е заел поста.

„Винаги е имал моята подкрепа. Предложи го Атанас Атанасов, ние се съгласихме. Това, което знаете вие, знам и аз”, каза Бойко Борисов.

Напрежение в парламента заради оставката на Коцев и акцията в митниците

„По отношение на това къде са правени обиски, аз нищо не знам, чета от медиите”, твърди Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”.

„Нямам информация, дано да разберем”, обясни Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

Според опозицията - оставката на Коцев едва ли е случайна.

„Едва ли той се е събудил сутринта и си е казал „Имам си лични причини няма да съм повече главен секретар”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

„Очевидно от вчера досегашната сглобка си разчиства сметки помежду си”, твърди Корнелия Нинова, лидер на БСП.

„Оставката на главния секретар е опит за защита от страна на ПП-ДБ подобен на този, който вчера предприеха, когато в акт на отчаяние напуснаха пленарната зала”, обясни Костадин Костадинов, председател на „Възраждане”.

По процедура, сега Министерският съвет трябва да одобри оставката на Живко Коцев и да предложи на президента да издаде указ за освобождаването му от поста.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase