У нас МВР потвърди, че има случай на задържано оръжие, но без да дава подробности

В България са открити оръжия в тайник на „Хамас”. Това разкриват разследвания на германските издания ARD и „Шпигел”. До тях се стига след като през декември в Германия и Нидерландия четирима мъже бяха задържани по подозрение, че са членове на „Хамас“ и са планирали атаки срещу еврейски институции.

След следи, сочещи към страната ни по време на разследването след ареста на четиримата мъже, германските власти  - в сътрудничество с българските си колеги, откриват тайника в България. Известно е, че задържаните са получили заповед да пренесат в Берлин оръжие от подземен склад, който е бил създаден в миналото от терористичната организация на територията на Европа. Задържаните са търсели тайника в Полша, но безуспешно. Оръжието е открито у нас.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Холгер Шмидт, журналист и експерт по тероризъм, както и един от авторите на разследването на ARD, застана пред камерата нa NOVA. “За всички ни е изненада, че е имало тайник с оръжия на “Хамас” в Европа. Картината, която аз имам за този тайник е… трябва да си го представите като дърво на поляна в гориста местност, под което оръжията за били закопани. Оръжията са били в алуминиев куфар. Oпитано е всичко да се прибере в голям найлонов плик, подобен на пликовете за боклук, за да бъдат защитени оръжията от влагата. Това не се е получило добре, защото върху оръжията се вижда ръжда. Не са успели да заровят оръжията така, че върху тях да няма поражения. Що се отнася до оръжията става дума за автомат, пистолет и муниции в големи количества”, разказва Шмидт.

У нас МВР потвърди, че има случай на задържано оръжие, но без да дава подробности. Не е ясно на кого от четиримата задържани е телефонът, в който са били снимките с оръжие, заровено някъде в Южна България. Точно преди седмица обаче в село край Ямбол е проведена полицейска спецоперация, при която е открит внушителен боен арсенал. В автосервиз на 43-годишен мъж са открити пистолети, противотанков снаряд, както и кутии с барут. Прокуратурата и полицията у нас обаче не потвърждават категорично, че това са оръжията, предназначени за "Хамас". Според "Шпигел", германските власти указали на българските си колеги къде са скрити оръжията. След като били намерени, те били закарани в Пловдив.

"Шпигел": Тайник с оръжия на "Хамас" е открит в България

Арести в Берлин и Ротердам малко преди Коледа отвеждат германските служби до тайник в Южна България, където се смята, че са закопани оръжия, предназначени за "Хамас". По данни от германските власти, четиримата палестинци, арестувани по подозрения, че готвят атентати в Европа, са имали задача да намерят подземен склад в Европа. Случайно или не, преди седмица, МВР и прокуратурата съобщиха, че са разбили таен склад за оръжия в Ямболско. Задържан е 43-годишен криминално проявен мъж от село Дражево.

„От имота са иззети две пушки, едната от които е картечен пистолет „Шпагин” с пълнител и муниции за тях, един брой сигнален пистолет, около 20 капсул детонатора, една въздушна пушка „Хъдсън” с оптика”, заяви Мирослав Величков, началник сектор „Криминална полиция” към ОД на МВР – Ямбол.

„На този етап не установяваме идентификационни данни, номера. Детониращите нурове и барута, които намерихме - вече е назначена експертиза, за да могат те да отговорят на въпроса дали тези неща - заедно или поотделно, биха могли да доведат до създаване на самоделно взривно устройство”, подчерта Комисар Ваня Щерева, гл. разследващ полицай при ОД на МВР – Ямбол.

В дома на задържания са открити и метамфетамини, казват разследващите. Мъжът вече е с мярка за неотклонение "постоянен арест". „Оръжието и боеприпасите, които са описани, са твърде стари. Те не могат да бъдат използвани не просто за терористична, а дори и за криминална дейност”, подчерта Димитър Ников, адвокат на задържания.

Ако бъде признат за виновен, 43-годишният мъж може да получи от 2 до 8 години затвор. Наказанието му скача до 10 години, ако прокуратурата го преквалифицира в по-тежкото обвинение - притежание на оръжие и боеприпаси в голямо количество.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase