От МВР потвърдиха за NOVA, че има такъв случай

В България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия, съобщи германският вестник "Шпигел". От Министерство на вътрешните работи потвърдиха за NOVA, че има такъв случай. Разследващите заявиха, че в четвъртък ще дадат повече информация. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според източници на NOVA става въпрос за акцията проведена в Ямболско на 28 март. Тогава в автосервиз бяха намерени огнестрелни оръжия и боеприпаси, собственост на мъж - картечен пистолет, две пушки, шест револвера, две пистолета, противотанков снаряд и множество патрони от различен калибър. Също така 20 броя капсул-детонатори, детониращ шнур и метални кутии с барут. Обвиненият е с мярка "задържане под стража".

От патрони до противотанков снаряд: Хванаха мъж с голямо количество незаконни оръжия в Ямболско

"В южната част на България, в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на "Хамас" срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин", съобщи изданието, позовавайки се на източници от Федералната служба на криминалната полиция. Някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда.

Информацията за склада за оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември 2023 г. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на "Хамас" в Европа.

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните. 

Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е "заровено в торба под дърво".

Арестуваха сестрата на лидера на "Хамас"

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.

При арестите през декември от заподозрените не са иззети огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че терористичната организация има тайници с оръжия в Европа. Германските и европейските прокурори са информирани от израелските тайни служби за предполагаеми терористични планове на членове на бойното крило на "Хамас".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС