Първият предстои на 13 април и ще бъде онлайн тест

Броени дни остават до Олимпиадата по орнитология, която ще се проведе на 13 април и е за деца от 5 до 8 клас. Участието в надпреварата всъщност са и първите стъпки на новото поколение бъдещи учени, ботаници и орнитолози.

Традиционно събитие на Българско дружество за защита на птиците се провежда от 1999 година, като тази година ще бъде разделена на два кръга. Първият предстои на 13 април и ще бъде онлайн тест.

"Най-добрите 20 души, които се класират на първи кръг се класират за финален, който вече не е онлайн кръг. Той ще бъде на живо в някое организирано от нас място, където ще ги съберем да се състезават", разказа орнитологът Владимир Младенов.

Семейство патици “посети” NOVA (ВИДЕО+СНИМКА)

В природозащитен център „Пода”, в бургаските влажни зони, откриваме група деца, които вече провеждат извънкласен урок с опознаване на птиците. Някои от тях може би ще са следващите учени у нас. Но за олимпиадата ще трябва да имат малко по-задълбочени знания.

"Примерно колко вида синигера има в страната? Или интересни факти, свързани с определи видове. Примерно на кой орел му казват "кръстат орел", в случая - царски орел", добави Младенов. 

Децата трябва да знаят, че в България има девет вида синигера. Кои са прелетните птици, и какви пернати зимуват у нас? Да знаят, че има грабливи птици с изключително висок интелект, които например ловуват на групи, досущ като глутница вълци. "Пример можем да дадем с гарвана, който е известен с това, че може да решава доста сложни загадки", посочи орнитологът.

Броим врабчетата в България на 27 април

"Олимпиадата дава не само един повърхностен интерес, тя ги кара наистина да задълбочат знанията си. Да научат не само за пойните птици, които са често срещани, не само за птиците в езерата, които са изключително важни за Бургас и бургаските езеро", каза учителят по природни науки Красимира Гаврилова.

Любовта към птиците може да прерасне в нещо повече, смятат специалистите. като Влади Младенов, който днес е превърнал своето хоби в професия. "На практика голям процент от по-младите ни, в момента действащи орнитолози, са произлезли от тази олимпиада през онези години. Аз също съм продукт на тази олимпиада преди много много години", допълни той. 

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase