„Не разбирам защо България”, каза експертът по тероризъм

Въпреки че все още няма подробности от българските власти къде се е намирал тайникът с оръжия на „Хамас” на наша територия, в германските медии излизат все повече подробности за случая. Сред тях - че огнестрелните оръжия са откарани в пункт в Пловдив. Германските анализатори дават и отговори на въпроса какво означава всичко това за Европа и има ли и тук заплаха от нападения на терористичната палестинска групировка.

Разследване на "Шпигел": Минавало ли е оръжие за „Хамас” през България (ОБЗОР)

Кореспондентът на NOVA в Германия Натали Пашева разговаря с Холгър Шмидт, който е един от авторите на разследването и експерт по тероризъм на ARD. Той уточни, че четиримата задържани в Германия мъже са били близки до ръководството на „Хамас”, някои дори са били роднини помежду си. Те са между 30 и 50-годишни.

По думите на журналиста откритият у нас арсенал бил заровен в алуминиев куфар под дърво в гориста местност. Те трябвало да бъдат прибрани в найлонов плик, за да не ръждясат, но неуспешно. „Не разбирам защо България, Полша и Германия”, каза Шмидт. Според него „Хамас” вече е променила тактиката си и не прави нещата, както преди.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase