Идеята е на унгарец, който губи баща си внезапно

Инициатива в Унгария осигурява безплатни почивки на хора с онкологични заболявания.

Болестите струват пари, както разбира и унгарката Марика Туш. Преди години тя е диагностицирана с рак на гърдата. Заболяването натоварва не само здравето ѝ, но и семейния бюджет. Оставали са малко средства за луксозни неща като пътувания. Благодарение на една унгарска инициатива обаче, Марика вече може да отиде на почивка. Тя пътува със семейството си до езеро, което се намира на около 70 км от родния ѝ град Мишколц. Дестинацията не е толкова далеч от дома ѝ, но пък това преживяване е достатъчно, за да избяга Марика поне за кратко от проблемите си.

Благодарение на инициативата „Цайтхаус”,  на семейството не се налага да плаща за настаняване.

„Фабрика за оцеляване”: Коя е една от най-натоварените болници в Украйна (ВИДЕО)

Семейството на Золтан Стогичас от миналата година отдава ваканционния си дом под наем. Малко след като започнали, семейството било попитано дали би желало да отдава къщата за благотворителни цели.

„Веднага казахме „да”. От една страна, можем да си позволим да помагаме на хората. И от друга, винаги е приятно да видиш, че носиш радост на другите - особено на тези, които се нуждаят от нея”, споделя Золтан.

Всичко това е организирано от унгарец, който вече не живее в родината си, а в Нова Зеландия. Тамаш Дравай за първи път чува за проектите за почивки за болни хора в своя квартал в Нова Зеландия. Дравай дълго време мислил за подобен проект в родната си Унгария. Когато баща му умира от хронично заболяване, идеята се превръща в реалност.

За по-малко от година „Цайтхаус” вече е осигурил 170 нощувки за болни хора, които се нуждаят от почивка.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase