От началото на войната в лечебното заведение са приети повече от 24 000 войници

„Фабрика за оцеляване” - така лекарите наричат болницата „Мечников” в град Днипро. От началото на войната в Украйна там са приети над 24 000 ранени войници. Две трети от пациентите идват от близките бойни полета в Южна и Източна Украйна. Нараняванията им са от куршуми, гранати и падащи отломки.

Пред камерата на „Дойче веле”младата анестезиоложка Валентина Лиснича разказва какво е да работиш без прекъсване, за да спасяваш ранените. Безкрайният конвейер от нови пациенти не спира дори при сирена за въздушно нападение.

Украйна намали възрастта за мобилизация в армията

„Сякаш изведнъж се озовахме в този филм на ужасите и не можем да излезем от него. Това не е нещо, което може да се опише с думи, трябва да го видиш със собствените си очи”, споделя Лиснича.

Отделението на Валентина е специализирано в лечението на пациенти със сепсис. Те са развили най-опасните инфекции от раните.

„Това, което се е променило, е, че първата помощ, която войниците получават след нараняване, е много по-добра, отколкото беше. Пациенти, които преди не биха имали шанс да оцелеят в процеса на евакуация, сега стигат живи до нас”, казва анестезиоложката.

Не само пациентите са се променили. Медиците са станали по-бързи и по-ефективни, но също така – и по-изтощени.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase