В столичния "София Тех Парк" учени ще обясняват за слънчевите явления

Остават броени часове до пълното слънчево затъмнение, което може да се види от Мексико, Канада и Съединените щати. То ще започне след 9 часа вечерта българско време. Близо 32 милиона души са на пътя на природното явление.

Нетърпеливи ентусиасти започват да окупират най-подходящите места за наблюдение на момента, в който луната напълно ще закрие слънцето. Пълно слънчево затъмнение може да се види някъде по земното кълбо на всеки 18 месеца. Сериозно е вълнението в Канада, където не ставали свидетели на подобно явление от 35 години. 

Милиони в очакване на слънчевото затъмнение

"Дойдох в Тексас на гости на приятелката си вчера. И едва днес разбрах, че ще има пълно слънчево затъмнение. Нямам някакви специални приготовления, взех си от еднократните слънчеви очила и смятам да си сложа слънцезащитен крем", заяви Владимир, археолог от Хърватия.

"Следих внимателно прогнозата за времето. Надявам се, че денят ще бъде хубав. Наистина имам големи очаквания", подчерта Сю Елън, турист. 

Според преподавателя по икономика Бюлент Темел това ще бъдат най-печелившите няколко минути в историята на Тексас. Хотелите в щата са напълно резервирани още от миналата година.

В щата Илинойс, един от университетите ще отмени всички лекции и ще покани на стадиона си 15 хиляди души, които заедно да гледат как луната закрива Слънцето. Местно кафене пък сервира специални курабийки, посветени на природното явление. Собственикът на пекарната е в готовност да приготви до 60 дузини за ден. В Арканзас пък организират масово бракосъчетание в минутите на затъмнението - за двойки, които се обичат "до Луната и обратно".

За тези, които искат да се приближат максимално до рядкото явление – две американски авиокомпании предлагат специални полети по време на затъмнението. И специални очила за наблюдение.

"Това са специални очила за слънчеви затъмнения. Можеше без проблем да гледате пред тях, макар че са от хартия и пластмаса. Те са около 100 хиляди пъти по-тъмни от слънчевите очила", разказва ученият Бил Най. В Тексас със слънчеви очила оборудваха дори и местните статуи.

В щата Охайо студио за татуировки предлага тематични рисунки по кожата на тема астрономия - на промоционални цени.

"След 50 години, когато ти сменят пелените в някой старчески дом, сестрата ще те попита: "Какво означава тази татуировка?" А ти ще отвърнеш: "О, това е от далечната 2024 г., голямото затъмнение", обяснява татуистът от Охайо Рейчъл Грасо. Очаква се приходите за американския бизнес от тези 4 минути нощ посред бял ден да достигнат милиард и половина долара.

Български астрономи и астрофизици също ще проследят слънчевото затъмнение от Съединените щати и Мексико. Нашите учени заминаха отвъд океана с няколко ключови задачи – сред които, например, да определят структурата на слънчевата корона и разпределението на свободно движещи се електрони в нея.

По същото време – тази вечер, в столичния "София Тех Парк" затъмнението ще се наблюдава на живо, а учени ще обясняват как се случват слънчевите явления и по какъв начин се отразяват на живота ни. Любопитен факт е, че последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, беше през 1999 година. Следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081-а.

"На 8 април от 19:00 ч. се провежда събитието „Ало, Слънце", което е част от програмата на фестивала „Ало, Космос”, който предстои през юли тази година. "Ало, Слънце" се организира съвместно с Ratio, Атлантическият клуб в България и София Тех Парк”, обясни в ефира на "Здравей,  България" мениджърът на „Програми и проекти” на Атлантическия клуб в България Стефани Величкова.

Събитието ще даде възможност на всички, които гледат към звездите в любопитство и вълнение да проследят слънчевото затъмнение, което се случва над Северна Америка.

"В София Тех Парк сме поканили видни български учени като астрофизикът доц. Камен Козарев, който ще разкаже какво представлява едно слънчево затъмнение, ще даде информация за слънчевата активност и за това как животните и планетата Земя реагират на подобно събитие. Археологът проф. Диана Гергова ще ни върне назад във времето, за да сподели за тракийския култ към Слънцето и какво е означавало затъмнението за древните народи. Астрофотографът Венцислав Крумов ще разкаже повече за разликата между начините на заснемане на различните астрономически обекти и особено на Слънцето", обясни още тя.

Величкова сподели, че кулминацията на "Ало, Слънце" ще бъде прякото излъчване на слънчевото затъмнение.  

"Достъп до събитието могат да имат всички, които имат предварително закупен билет от сайта на Ratio. Вратите отварят в 19:00 ч. Ще има и различни щандове, които да забавляват децата", допълни още тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase