Разказва „Дойче веле”

В Сърбия на родителите на деца с увреждания им е изключително трудно. Те са оставени да се грижат сами за себе си. Получават финансова подкрепа само от неправителствени организации и частни инициативи. Още през 2016 г. в парламента е внесен законопроект, който цели да облекчи ежедневието на тези хора, но той все още не е приет.

Екип на „Дойче веле” разказва историята на Милана Шаренац, която почти не е оставяла сина си Роман в продължение на осем години. Поради лекарска грешка момчето не получава достатъчно кислород по време на раждането. В резултат на това сега той живее с тежко мозъчно увреждане и церебрална парализа.

Благородна инициатива осигурява безплатни почивки на тежкоболни пациенти (ВИДЕО)

"Най-големият му проблем е, че не може да преглъща, а трябва да му се дават течности чрез тръбичка. Даваме му храна чрез спринцовки. Освен това той не говори, не може да ходи самостоятелно и носи пелени. Сам може да прави само някои неща", разказва Милана.

С подкрепата на майка си Роман вече може да пие малко вода и да седи. Успехите му са резултат от тежка работа за жената. Тя се грижи за осемгодишния си син на пълен работен ден. Подкрепят я единствено родителите ѝ. Роман редовно ходи на терапия в Нови Сад, на 300 км от дома си. Само това струва на семейството 2 000 евро на месец. Това са много пари в Сърбия, където средната заплата е около 800 евро. Тъй като държавата почти не ги подкрепя, Шаренац е трябвало да намери други начини да финансира нуждите си – чрез дарения.

Милана Шаренац и други майки и татковци в подобно положение се надяват, че така нареченият закон за грижещите се родители в Сърбия ще ги предпази от това да зависят единствено от благоволението на другите. Ако този закон бъде приет, лицата, полагащи грижи, ще имат право на малък основен доход.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase