Румен Спецов остава начело на НАП

Първо решение на служебната власт - Агенция „Митници” с нов директор.

Георги Димов наследява Петя Банкова като директор на Агенция „Митници”. Банкова беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По време на церемонията по предаване на властта в Министерството на финансите само преди няколко часа служебният министър Людмила Петкова и предшественикът ѝ Асен Василев заявиха, че не разполагат с допълнителна информация около скандалния случай, но Василев каза: „Това, което се вижда от публичната информация към момента, честно казано, е несериозно”.

Досега Димов заемаше поста на заместник изпълнителен директор на НАП. „Основната задача на новия директор на Агенция „Митници” е с доказаните си експертни и ръководни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП в митниците. Целта – повишаване събираемостта на приходите, както и да се осигури плавният преход по вливането на двете приходни агенции в Единна агенция за приходите. И да се внесе спокойствие в системата”, мотивира се Петкова.

Снимка: БГНЕС/ Георги Димов

Димов подчерта, че е следил в детайли какво се случва в Агенция „Митници” през последните дни. „Дайте ми възможност да вляза в ролята си на директор, за което нямам съмнение, че ще се справя, след като министър Петкова е решила, че аз съм човекът, който трябва да ръководи в момента агенцията. В рамките на няколко дни ще бъде отговорено на всички въпроси”, каза той.

Петкова посочи, че не биха искали да вземат отношение по темата с  обвиненията, повдигнати на бившия директор на митниците. „Това е работа на следствените органи. Нямаме право да се намесваме в започнало производство”, каза финансовият министър. Но уточни, че всичко ще бъде проверено както от Димов, така и от самата нея. 

„Досега Агенция „Митници” нямаше ръководител, който да упражнява ефективно функциите. Приходна агенция не може да бъде оставена, така че да не може да функционира нормално. Другото е поради по-ниската събираемост в тази агенция”, добави Петкова.

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите, заедно с останалите членове на ръководството на НАП. „Основната им задача е да продължат да работят за повишаване събираемостта на бюджетните приходи”, подчерта служебният финансов министър.

Снимка: БГНЕС/ Румен Спецов

„Аз го възприемам като една много положителна оценка за работата на целия екип. От мен винаги се е искало едно – да гарантирам плана за приходите. И към днешна дата той върви добре и нямам притеснения по отношение на неговото изпълнение. Благодаря на министър Петкова за оказаното доверие. Ще дам всичко от себе си аз и моят екип да продължим да работим така успешно. Единственото ми съжаление е това, че една много важна част от нашия екип – Георги Димов, ще напусне екипа”, посочи Спецов.

Бившият финансов министър Василев поясни, че приходните агенции „са си свършили много добре работата”. По последни данни към 5 април, цитирани от него, събраните от НАП приходи са били с почти 15% повече, сравнено със същия период на миналата година. Събраните приходи от Агенция „Митници” били с около 7% по-малко основно заради ДДС от внос на петрол и работещата на половин капацитет „Лукойл”. 

Традиционно, първите рокади, които се случват при смяна на кабинета, без значение редовен или служебен, са при директорите на приходните агенции.


Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.