Темата коментираха д-р Стефан Константинов и адв. Пламен Таушанов

Пациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лева, за да получат медицинска грижа. Това показва изследване на "Индекс на болниците", според което на почти 70% от пациентите се налага да вадят от джоба си за иначе "безплатното" си лечение.

"България е единствената държава в Европейския съюз, в която смъртността расте. Доплащането е голям проблем за нашата здравна система. Пациентите доплащат за лекарства, за медицински изделия, операции и интервенции, както и за избора на екип. Големият въпрос е защо ние сме единствената страна в ЕС, в която смъртните случаи се множат, докато навсякъде, въпреки голямата заболеваемост, смъртността е по-ниска. Няма еднозначен отговор на този въпрос, има липса на държавна политика", заяви в студиото на "Здравей, България" бившият здравен министър и бивш директор на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов.

Пациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лв. за медицинска грижа

Според него, за да се борим срещу рака, трябва да се борим срещу причините, поради които той се появява – замърсеният въздух, качеството на храните, нивата на затлъстяване в обществото.

"Колко здравни министри наистина са поставили въпроса за общественото здраве на фокус? В Западна Европа хората имат възможност да се излекуват, а в България тенденцията е към по-голяма смъртност", добави още д-р Константинов.

По думите на председателя на Българската асоциация на пациентите адв. Пламен Таушанов у нас няма скрининг програми, а Европейската комисия е в заблуда, че съществува държавен онкоплан.

Съветите на лекаря: Профилактика на женското здраве

"Биомаркерната диагностика е компрометирана, защото се правят само 1/3 от тези изследвания. А при липсата на диагностика няма как да се назначи адекватно лечение", обясни още той. Според него някои лекари не правят разлика между скрининг и превенция.

"Те считат, че прегледите, които не се извършват при общо практикуващите лекари, са скрининг. Това не е вярно. Целта на скрининга е ракът да се хване по-рано", каза Таушанов. 

По мнение на д-р Константинов слабото място на българското здравеопазване е профилактиката.

"Има ваксина срещу рака на маточната шийка и съществуват проучвания, според които, ако се направи при жените преди да започнат да водят полов живот, можем да забравим напълно за тази диагноза. В България липсва ранната диагностика. Скрининг програмите са основно на хартия. Има хора, които десетилетия наред не си правят никакви изследвания и заболяванията им се диагностицират късно", добави той.

Разработват уред за проследяване на рак на гърдата, вграден в сутиен

Според него една от ролите на електронната система би била да подсеща хората да си правят профилактични прегледи и изследвания навреме.

"Не сме бедна държава, даваме много пари за лечение. Проблемът е в качеството. Никой не може да го гарантира", заяви още д-р Константинов.

Адв. Таушанов обясни, че основната причина за високата смъртност при българите е, че в над 50-70% от случаите диагнозата се хваща в трети или четвърти стадий, когато вече е късно да се приложи лечение.

"Пациентите не знаят плана си за лечение – кога ще започне химиотерапия, кога ще завърши, какъв е резултатът, кога ще се направи операция, каква е продължителността на живота. Липсва всякаква организация", каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase