Това показват данни на НСИ

През февруари 2024 г. промишленото производство у нас се стабилизира на нивото си от предходния месец, когато отбеляза спад с 4 на сто. Строителството пък се засилва за трети пореден месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от БНР.

Понижение с цели 9,8% е отчетено при добивната промишленост, заедно със слаб спад от 0,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. При преработващата промишленост се наблюдава растеж от 2,9 на сто.

На годишна база промишленото производство се свива с 8,3% след намаление с 9,2% през януари, отбелязвайки 14-и пореден месечен спад (от януари 2023 г. насам). Най-сериозно понижение от 20,8% отчита добивната промишленост, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 20,7%. Преработващата промишленост се свива с 3,3 на сто.

Индустриален ръст: Промишленото производство в Германия се засилва

Индексът на НСИ за продукцията в сектор „Строителство” през февруари 2024 г. пък се повишава с 1,4% спрямо януари, отбелязвайки трети пореден месец на ръст. Строителството на сгради е нараснало на месечна база с 0,5%, на съоръжения - с 1,2%, а специализираните строителни дейности - с 2,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през февруари е нараснала с 3,3% след два поредни месеца на стагнация, излизайки на положителна територия за пръв път от март 2023 г. насам. Строителството на съоръжения се е увеличило с 8,1% спрямо февруари 2023 г, като при специализираните строителни дейности се наблюдава ръст от 6,3%, докато строителството на сгради отбеляза понижение от 2 на сто.

Преди дни НСИ представи и последните си данни за търговията на дребно - друг важен отрасъл на икономиката, като продажбите на дребно през февруари са се повишили с 0,9% на месечна и с 3,2% на годишна база.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase