Апелативният съд в Пловдив гледа на втора инстанция делото срещу Владимир Панайотов

Полицаят, прегазил и убил 7-годишната Моника на пешеходна пътека в центъра на Братаница, поиска условна присъда. Делото срещу Владимир Панайотов за втори път влезе в апелативния съд в Пловдив. Родителите на убитото дете, които също обжалват първоначалната присъда от четири години затвор, отново излязоха на протест.

„Настояваме за максимална ефективна присъда, не по-малко от шест години. Болката не отминава, с болката се свиква. Убиват ти детето и справедливост няма”, сподели бащата на Моника Марин Стоименов.  

В търсене на справедливост: Близки на дете, убито на пешеходна пътека, излязоха на протест​

Панайотов се призна за виновен. В залата той заяви, че съжалява, че е убил момиченцето и че е надценил служебните си ангажименти, заради които е бързал със служебната кола. „Естествено, че съжалявам”, каза той.

Адвокатът му изтъкна, че е грижовен баща и като полицай е бил с безупречна професионална репутация. Защитата на пострадалото семейство посочи, че Панайотов е бил разследван от МВР по сигнал за заплаха и поиска справка от прокуратурата.

„Докато още е бил служител на МВР, е заплашвал с оръжие граждани в парка, които са разхождали куче без намордник. За мен е силно обезпокоително служител на такъв пост, към онзи момент - 2018 година, да си позволява да заплашва минувачи”, подчерта защитникът на семейството на Моника Борис Акалиев.

Близки на 7-годишната Моника, убита от бивш полицай на пешеходна пътека - на протест

„Справката показа, че по цитирания случай е имало полицейска проверка и преписка. Постановено е от наблюдаващия прокурор отказ да се образува досъдебно производство, като е прието, че достатъчно данни за извършено престъпление не са били налице”, уточни прокурорът в Апелативната прокуратура в Пловдив Добринка Калчева.

За убийството на Моника прокуратурата поиска седем години затвор, като след редуцирането Панайотов реално ще излежи 4 години и 8 месеца зад решетките.

„Наказание най-малко десет години! А не условно – три, четири или пет години. Има ли убийство – в затвора”, настоя вуйчото на Моника Калофер Калоферов.

„Един трябва да бъде осъден ефективно, за да може да се спре тази война по пътищата, ако искаме да я спрем”, подчерта бащата на прегазеното момиченце.  

До месец Апелативният съд в Пловдив ще произнесе решението си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase