Той обясни, че има информация за „вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг”

Двамата задържани по обвинение в контрабанда остават в ареста поне до вторник. Причината - не се яви адвокатката на вече бившата шефка на митниците Петя Банкова. На този фон, за първи път от началото на скандала пред медии говори и вътрешният министър Калин Стоянов.

Днес станаха нови факти около разследването – Стоянов е бил разпитан от органите на досъдебното производство и е дал показания, в които твърди, че му е било поискано назначение в полицията в Хасково от бившия финансов министър Асен Василев.

Адвокатът на Стефан Димитров – Ивайло Найденов, заяви, че снимките с пудела и пачките са от иззет телефон по досъдебното производство и посочи, че според него те са разпространени в различни сайтове от прокуратурата.

„На пудела ще трябва да му се назначи експертиза – дали той е идентичен с един друг пудел. Прокуратурата защо не ви обясни, че тези снимки са изтекли от делото. От експертната справка, от телефони, които са иззети по делото. От кой телефон - не мога да кажа”, посочи Найденов.

Аферата "Митници" в НС: Временната комисия изслуша вътрешния министър

Въпреки че днес заседанието по мерките за неотклонение на бившата шефка на митниците и Стефан Димитров пропадна, от защитата разкриха, че по случая е разпитан бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров.

„Г-н Тодоров е казал, че е виждал Стефан Димитров в МВР. По делото все още има разпит на свидетел с тайна самоличност. Той твърди, че познава и Калин Стоянов, и Живко Коцев. Според нас е Живко Коцев”, уточни още Найденов.

Междувременно, на въпрос дали познава Стефан и Марин Димитрови, вътрешният министър отговори: „Всички ги познават”. И добави: „Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан”, уточни Стоянов, който каза, че по негово време двамата не са ходили във ведомството. 

Градският прокурор на София пред NOVA: Няма достатъчно доказателства за обвинение на Живко Коцев

Министърът обясни, че има информация за „вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг”. „На които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ. Кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването”, поясни той.

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата, като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството”, подчерта министърът.

Във връзка със случилото се с бившия главен секретар на МВР каза: „На 3 април Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”, обясни Стоянов.

Годеницата на един от задържаните за контрабанда пред NOVA: Мислите ли, че едно момче на 30 г. може да раздава постове в държавата

Министърът поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко. „Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи.

Той обяви, че е разпитан в прокуратурата основно за назначения, които не са се случили, в Областната дирекция на МВР в Хасково. И поименно посочи съпредседателя на „Продължаваме Промяната” като човека, поискал назначение в полицията в града. Засега от Василев няма коментар.

„Той няма как да ме принуди, както той, така и всички останали, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат да назнача, когото и да е било, където и да било, на каквато и да е длъжност. Асен Василев също не успя”, подчерта Стоянов.


По отношение честността на предстоящия вот, Стоянов заяви, че МВР не организира изборите. Ангажимент на ведомството било да охранява изборните секциите, книжата и машините. „И не на последно място - да се бори с тежкото явление - купуване и продаване на гласове. Мисля, че ще се преборим”, е мнението му.

„Недоумение за мен, хората около мен и за голяма част от служителите е как някой след шест месеца ни упреква, че не сме се справили на изборите. Преди, по време и след вота нямахме критика от тези хора, които в момента я отправят. Считам, че ще се справим. Още повече - за първи път чухме, според изказвания, че МВР отговаря и за недействителните гласове. Пълен абсурд”, завърши Стоянов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.