Над Тел Авив прозвучаха сирени за тревога. Има ранени, включително дете

Ескалация на напрежението в Близкия изток. Иран нападна Израел. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. Новината за атаката с дронове беше съобщена по иранската държавна телевизия.

Около 23 часа българско време снощи бяха изстреляни над 300 дрона и ракети. Светът притаи дъх. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.

От десетилетия Тел Авив и Техеран са в състояние на необявена война за надмощие в Близкия изток. Обикновено Иран действа чрез своите проксита в района – „Хамас”, „Хизбула” и йеменските хути. За първи път обаче се стига до пряк обстрел на Израел. Атаката е в отговор на взривеното иранско консулство в Сирия, за която Тел Авив не е поел отговорност. Късно снощи, към територията на Израел са изстреляни общо 300 ракети и дронове, като 99% от тях са били прихванати, твърдят от израелската армия. Близо 30 души имат леки наранявания, едно момиченце е пострадало по-сериозно, след като шрапнел пада върху дома му в южната част на Израел. Сега светът гледа към Тел Авив, в очакване на решение - дали и как ще отговори на атаката. Очаква се то да стане ясно след заседанието на военния кабинет следобед.

За да стигнат до Израел, дроновете трябваше да прелетят през територията първо на Ирак, а после и на Йордания. Веднага, след като стана ясно за нападението, Аман обяви, че ще прехване и свали всички ирански безпилотни летателни апарати, които нарушат въздушното ѝ пространство.

Ирак затвори въздушното си пространство

От земята, жителите на Израел ясно виждаха иранските дронове и ракети. Както и работата на противовъздушната отбрана. Това снимаха хора в Ашкелон и Витлеем тази нощ. (4973)

Израел каза, че Иран са изстреляли дронове, крилати и балистични ракети. Някои от тях бяха прихванати преди да достигнат територията на Израел.  Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей директно се закани, че отмъщение ще има.

"Ционисткият режим направи грешен ход. Той трябва да бъде наказан. И ще бъде наказан”, заяви Али Хаменей, върховен лидер на Иран.

Още когато стана ясно, че в Иран е имало изстрелване, Израел обяви, че са напълно подготвени за атаката. "Нашите отбранителни системи са разгърнати. Ние сме готови за всеки сценарий, както за отбранителни, така и за нападателни действия. Държавата Израел е силна. Силите за отбрана на Израел са силни. Обществеността е силна", категоричен е израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Практически няма разрушения след иранската атака. Засега заплахата е отблъсната, казаха военните."Прехванахме почти всички ракети и дронове. Десетки от тях бяха пресрещнати извън границите на страната. Няколко ирански ракети паднаха на наша територия. Щетите са минимални, нанесени на военна база. Няма загинали, ранено е едно малко момиченце", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Съединените щати обявиха, че техни самолети и ракетни установки са прихванали десетки дронове и ракети. Преди седмица Джо Байдън изпрати към Близкия изток допълнителни войски, специализирани точно в противовъздушна отбрана. Американският президент се върна от почивка в Делауеър и свика военните и разузнаването на съвещание. После проведе разговор по телефона с Нетаняху. И пусна изявление, с което да припомни още веднъж, че стои зад Израел.

"Нашата подкрепа за сигурността на Израел е непоколебима. Съединените щати стоят редом с народа на Израел и ще подкрепят отбраната им срещу всяка заплаха от Иран", посочват американският президент Джо Байдън.

Но тази американска подкрепа не включва участие в евентуален ответен удар. Белият дом ясно даде да се разбере, че не иска Израел да напада Иран в отговор и няма да участва в подобно действие. Днес ще има и среща по видеовръзка на лидерите на страните от Г7, които да обсъдят координиран дипломатически отговор.

Докато течеше атаката, в Израел животът продължи както обикновено. Баровете и нощните клубове бяха пълни, хората не изразяваха особено притеснение.

"Чухме за атаката от Иран, но не се страхуваме. Дойдохме да отбележим рождения ден на един приятел. В последните 6 месеца свикнахме да ни атакуват. Това е ден като всеки друг в тел Авив", твърди Офек Мейрай, студент от Тел Авив.

"Знаем, че има ракетна атака от Иран, но трябва да живеем живота си както обикновено", Ори Ахитув, спасител от Тел Авив.

Към 9 часа българско време Израел, Йордания, Ливан и Ирак отвориха въздушното си пространство. Ясен знак, че атаката е приключила и полетите на гражданската авиация могат да се подновят.

Иранските дронове "Шахид" летят със скорост от около 200 километра в час, което означава, че им е отнело шест часа, за да прелетят от Иран. Голяма част от тях са били свалени от израелската противовъздушна отбрана. Анонимен американски източник обяви, че техни военни също са свалили няколко ирански ракети, насочени към Израел. "Ню Йорк Таймс" цитира два израелски източника, според които Иран е изстрелял общо 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

САЩ ще подкрепят Израел срещу заплахите от Иран

През изминалата нощ обаче в Израел прозвучаха сирени и се чуваха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви. От службата за Бърза помощ съобщиха, че няма данни за пострадали. Израелската телевизия "Канал 12" цитира неназован израелски служител, който заяви, че ще има "значителен отговор" на нападението. Държавната информационна агенция на Иран цитира източник, според който са били изстреляни и балистични ракети. Израелските военни също съобщиха, че са били изстреляни ракети, но няма данни те да са ударили цели в Израел. 

Остава въпросът - дали и как Израел ще отвърне на атаката. Отговорът на властта засега е уклончив.

"Пред лицето на иранската заплаха, ние ще изградим регионална коалиция и ще поискаме Иран да плати цената по начин и в момент, който е подходящ за нас. И най-важното, изправени пред желанието на нашите врагове да ни навредят, ние ще продължим да се обединяваме и да ставаме по-силни", каза Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase