Пътуването с влак ще струва със средно 20% повече

Скок в цените на билетите на БДЖ. Поскъпването ще усетим веднага след Великден. Средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв.

За 15 месеца: Променят движението на влакове на Централна гара София

Причината компанията да обяви нови цени на билетите е, че те не са променяни от 2012 година. От БДЖ използват като аргумент и инфлацията, която само за три години надхвърля 30%. Намеренията са след промените влаковете да изглеждат по-добре, но пътуващите засега са умерени песимисти, че това е възможно да се случи.

Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и застраховките. Пресмятаме, че билетът за най-бързия влак от София до Варна - този, който пристига за 7 часа и 37 минути, струва 30,50 лв. След месец същият билет вече ще е 36,60 лв

„Това ще ни помогне да подобрим качеството на услугата. От началото на годината имаме все по-малко закъснели влакове по наша вина”, коментира управителят на „БДЖ - Пътнически превози” Венцислав Славков.

На Централна гара София новината за променените цени от 7 май пристига със закъснение.

„Добре, да ги вдигнат, но поне да има за какво, да си заслужава. Един пътник трябва да е доволен”, коментира пътуващата с влак Росица.

БДЖ модернизира 20% от влаковете

„Колко градуса е, а прозорците не се отварят. Влаковете са мръсни и закъсняват. Няма основателна причина за вдигане на цените”, смята Екатерина.

В купето във влака за Пловдив екипът ни среща Кристи, Олив и Хелън. Идват от Ирландия.

„Цената е ниска, затова и качеството е такова. Не виждам проблем да се увеличат малко. Но знаете ли кое ще бъде нечестно - ако вдигнат цената, и не променят нищо”, е мнението на Хелън.

От БДЖ признават, че има проблем и с нередовните пътници. Онлайн системата също имала пробойни. „Закупуват онлайн билет и три часа преди пътуването отказват билета, съответно те вече го имат на телефона си”, обяснява Славков. На този етап контрольорите обаче нямат устройство, с което да проверяват дали билетът е валиден.

От дружеството твърдят, че с увеличаването на цената на билета, и качеството щяло да бъде по-добро. Промени ще има и в част от картите. „Класик” от 50,90 лв. ще скочи на 60,00 лв., а „Младеж” от 30,50 лв. на 35,00 лв. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Държавата купува 7 двуетажни влака (СНИМКА)

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase