Вижте къде първият ден от новата седмица беше най-топъл

Лято през април. В Русе беше подобрен 24-годишен рекорд. Привечер температурата на брега на дунавския град достигна 34,7 градуса. На фона на тези новини прогнозата на синоптиците до средата на седмицата предвижда рязка промяна във времето - сериозно застудяване, валежи и градушки.

Най-топло в понеделник е било в Силистра. Там термометрите са отчели 33 градуса.

Температурен рекорд беше отчетен и в Русе. „Максималната температура в момента е 33,2 градуса. Най-високата, измерена през 2000 г. на тази дата, е била 28,4 градуса”, заяви специалистът от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ Емилия Петранова.

Свикнали с рекордните горещини, русенци не спряха разходките си, но потърсиха сянката в градини и паркове. „Спокойно се разхождаме, не ни притеснява. Надявам се, да не вдигаме кръвно после”, посочи възрастен жител на града.

„Слагаме слънцезащита задължително преди да излезем. До обяд гледаме да се приберем, защото става вече много топло”, обясни майка с дете.

През април човешкият организъм трудно се адаптира към летни температури, казват медиците. „Резките промени, както днес е над 30 градуса, а след няколко дни ще застуди рязко - довеждат до стрес за организма. Особено трябва да са внимателни хората със сърдечносъдови заболявания, възрастните, бебетата и малките също попадат в рисковата група”, заяви кардиологът д-р Мерал Расим.

ВРЕМЕТО: Сменяме няколко сезона до края на април

В Плевен, Кнежа и Търговище бяха подобрени температурните рекорди за 15 април. В 14:00 часа измерената в Плевен температура е била 31 градуса, в Кнежа - 31,7 градуса, а в Търговище - 31,6 градуса.

"До момента най-топло на днешния ден в Плевен е било през 1961 г., а в Кнежа - през 1950 г. Тогава в двата града живакът в термометрите скочил до 27,8 градуса", съобщи Димитър Александров от НИМХ. В Търговище пък досегашният рекорд за жега на 15 април е бил поставен през 2000 г. - 25,8 градуса.

Хасково с нов температурен рекорд

Въпреки, че не беше отбелязан рекорд за града, в София термометрите отчетоха 28 градуса. Подранилата жега подложи на изпитание столичани. „Това са летни температури, според мен”, каза Зоя Николова.

„Ако сега е така, какво ще е на Петровден, не знам”, посочи Гергана Янкулова.

В част от по-старите трамвай на столицата, решението срещу високите градуси беше отварянето на прозорците. "Не е достатъчна прохлада. Достатъчна прохлада би било да са затворени прозорците и да има климатик", твърди Евгения Младенова. 

Подранилата жега подлага на изпитание цветята в ботаническата градина в село Борика, край Ихтиман. Там има над 600 вида растения от пет континента. За да ги спаси, основателят на градината Ясен Иванов полива няколко пъти на ден.

"Повече от 25 дни не е валяло дъжд. Това засушаване плюс комбинацията от високи температури, които са необичайни за април, подлага на изпитание редица видове, които отглеждат в градината", обясни географът Ясен Иванов. 

Според него човешката дейност стои в основата на все по-горещите дни, на които ставаме свидетели. В същото време учените отбелязват, че и преди планетата е влизала в периоди на затопляне. Това обаче е ставало много по-плавно от сега. И ако до преди 800 години Европа е била изключително гориста, то сега е почти гола.

"Може да си представите как е действала тази огромна европейска гора и как е спомагала за регулиране на климата и нейната липса в момента", допълни той. 

Пожар в района на село Кутугерци (СНИМКА)

Във вторник вече не се очакват толкова високи температури. В късния следобед ще се заоблачи и през нощта срещу сряда на места - главно в западната половина от региона, ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 28 и 30 градуса.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase