То се намира в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в града

Първата хеликоптерна площадка за Северна България беше открита във Велико Търново. Така, областната болница в града вече е на картата на медицинските линейки.

След повече от 30 години във великотърновската болница, отново кацна медицински хеликоптер. Демонстративният полет беше за откриването на площадка за въздушни линейки в двора на лечебното заведение.

„Площадката е направена за около три месеца. За 112 хиляди лева от 120-те хиляди, отпуснати от Министерство на здравеопазването. Тя е абсолютно готова да заработи. Сертифицирана от десети април”, съобщи директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев.

„Това е първата в държавно лечебно заведение, която откриваме. Всички останали са на различен етап и лицензии. Така, че всичко се движи по план”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет

Хеликоптерната площадка във Велико Търново е на същото място, където е била и през 1987 година, когато е имало въздушна линейка. Функционирала е до началото на 90-те години на миналия век.

30 години по-късно местните лекари очакват първият си пациент по въздуха. „Ние сме готови, но линейките са много малко и летателният персонал още се обучава”, допълни д-р Илиев.

„До края на тази година ще пристигне и вторият хеликоптер, след като се лицензират пилоти и всичко останало - очакваме първите мисии, когато ни дадат зелена светлина”, добави Стефановски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase