Целта е да се симулира изпълнение на спасителна мисия

Медицинският ни хеликоптер - с първи тренировъчен полет. Демонстрацията беше извършена от авиобазата на главна дирекция „Гранична полиция” до хеликоптерната площадка на столичната болница „Света Екатерина”.

Плановете са до месец да започнат първите реални дежурства, заяви пред NOVA заместник-здравният министър проф. Илко Гетов. Сега пред българските пилоти остава задачата да изпълнят необходимия брой тренировъчни часове. Летателната машина е в пълна изправност да изпълнява мисии, увериха властите. За доказателство изпълниха и симулация на реална ситуация.

„Всеки един пациент, от различни краища на България, за по-малко от час може да бъде транспортиран до площадката”, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Димитър Петков.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Целта на този тестови полет беше да видим дали машината ще покаже дефект. Ако няма такъв - то всичко е наред”, подчерта министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков.

 „Първият тренировъчен полет мина успешно. Целият екип трябва да е натрениран , за да действа професионално в такива аварийни ситуации. За 90 секунди всички трябва да напуснат хеликоптера, включително и пациентът”, допълни Вълков.

Първият хеликоптер за спешна авиопомощ пристигна в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тренировките трябва да приключат до началото на април. „След като премине обучението на летателния състав - шест пилоти с по десет часа на човек, тогава вече може да кажем, че са готови за реални мисии”, уточни изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев.

Вторият хеликоптер се очаква през юни. „Той е плануван за оперативната база в Сливен. Третият хеликоптер ще пристигне в средата на декември месец, който ще обслужва Северна България с база Долна Митрополия”, припомни Гвоздейков.

„Нашите екипи заминават в началото на април за обучение на място за втората машина. Утре отваряме офертата за строежа на оперативните бази”, каза още заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase