Нанси Фезер е на визита у нас

За федералното правителство на Германия от решаващо значение беше България да изпълни критериите на Европейската комисия по отношение на членството в шенгенското пространство.

"Според нас тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени още миналата година. Затова ние категорично и единодушно заставаме зад пълноправното членство на България в Шенгенското пространство". Това заяви германският федерален министър на вътрешните работи и родината Нанси Фезер при посещението си на граничния пункт „Капитан Андреево”.

Вътрешният министър на Германия пристига в България

Тя беше придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Той благодари на германското правителство и на Фезер за високата оценка, твърдата, последователна и активна подкрепа за Шенген. "От 2008 г. германският вътрешен министър не беше посещавал България", припомни Стоянов.

Добре дошли в Шенген: Екип на NOVA летя с първия самолет, кацнал в България по новите правила

Министърът поясни, че на разговорите са били обсъдени двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление и състоянието по линия на нелегалната миграция. Стоянов изнесе данни, според които от началото на годината досега българо-турската граница са се опитали да преминат малко над 7 000 граждани на трети страни, докато за същия период миналата година броят им е бил 27 000 души.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase