Полетът пристигна на летище София 20 минути след полунощ

От полунощ страната ни вече официално е член на Шенгенското пространство. Първият самолет, който кацна в Шенгенска България беше полетът от Неапол, точно двайсет минути след полунощ. На борда на този самолет беше Юлиян Стоянов.

Това пътуване е единствено по рода си. Защото има паспортен контрол на излитане, два часа преди да влезем в Шенген. Правим експеримент като за последно - колко време ще ни отнеме тази проверка: 1 минута и 29 секунди при лека натовареност.

На гейта сред първите 100 пасажери към новата членка на Шенген срещаме Десислава. Днес чула две важни новини. Едната, че успешно завършва архитектура в Неапол, а другата, че страната ни ще бъде част от Шенген.

От днес България е в Шенген по въздух и вода - какво трябва да знаем при пътуване

„Двоен празник. Като цяло може би мисля, че е един процес, който така или иначе щеше да се случи във времето. Това не ме кара да се чувствам повече или по-малко европейка. Ако беше по суша - да, вълнува ме, но по въздуха не ме вълнува”.

Други споделят, че това не е причина да се върнат да живеят в България.

„В България няма да се оправим. Ей така ще робуваме за други страни. Не ни интересува, на нас ни е все едно. Няма значение. Пак минаваме спокойно, досега не сме имали проблеми по границите”, каза Менхай Ибри.

На съседния гейт срещаме наши съседи от Румъния. И те като нас се присъединяват по същото време в Шенген, но този полет от Неапол ще подрани с няколко минути преди полунощ.

Членството на България във въздушния Шенген ни завари на няколко хиляди метра височина. А първото приземяване в свободното пространство - твърдо и турбулентно. Може би като пътя на страната ни към Шенген.

На Терминал 2 бяхме посрещнати от кучето Рекси, чисто новата табелка “Пристигащи Шенген”, бурни аплодисменти и чаша шампанско.

Кабинките за граничен контрол остават в историята за гражданите на Шенгенското пространство. Пътниците се насочват директно към зоната за получаване на багаж и след това към изхода.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase