Детето, простреляно с въздушна пушка, беше превозено от Враца до София с военния "Кугър"

Оперираха 2-годишното дете от Враца, което беше простреляно с въздушна пушка. Това съобщиха от столичната болница „Пирогов”. За транспортирането му до лечебното заведение беше използван военен хеликоптер, а не медицински. Защо, въпреки че от три месеца страната ни разполага с въздушна линейка, все още не изпълнява реални мисии?

Хеликоптерът е готов да изпълнява мисии. Но шестимата ни пилоти – все още не. Очаква се до края на месеца да приключат сухите им тренировки. Тепърва такива ще бъдат извършени и с медицинските екипи, които трябва да бъдат обучени да спасяват животи на борда на летателната машина. А след тежкия случай с простреляното дете от Враца, се заговори за готовност медицинският ни хеликоптер да дава реални дежурства в началото на май.

10 дни преди първата ни въздушна линейка да кацне на родна земя, властите дадоха заявка за реални дежурства още през февруари.  „Текат сухите тренировки със 112. Втората половина на февруари предполагам, че всичко ще бъде наред и те ще могат да дават дежурства”, заяви зам.-министър на здравеопазването Илко Гетов.

Откриха хеликоптерната площадка на болница „Света Екатерина” (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като медицинският хеликоптер пристигна у нас в началото на февруари, стана ясно, че мисиите ще започнат не по-рано от март. А през април, вече се заговори за нов старт – през май.

 „Нещета не зависят само от нас. Де факто хеликоптерът е български от 28 февруари тази година. „Хели мед” получи лиценза за специални мисии на 13 март, подготовката започна от 18 март и в момента тече”, обясни Димчо Добрев, директор на "България Хели Мед Сървиз".

Очаква се подготовката на пилотите да приключи тази седмица. „Очакваме от „Леонардо” да пристигне проверяващ пилот, който да тества уменията на нашия летателен състав и да даде заключенията, че те са способни да изпълняват мисии”, допълни Добрев.

Медицинският ни хеликоптер вече е тук, готови са и първите площадки (ОБЗОР)

Но след това пилотите все още няма да могат да дават реални дежурства. Ще преминават обучение и с медицинските екипи на борда. Докато сухите тренировки на единствения ни засега медицински хеликоптер продължават, помощ по въздуха на тежко пострадалото дете от Враца оказа военният „Кугър”. Така, в рамките на "златния" час, то беше транспортирано до столичната болница „Пирогов”. „Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца е оперирано. По време на интервенцията екипът на проф. Н. Габровски извади проектила от мозъка. Състоянието на детето е стабилизирано към момента", съобщиха от спешното лечебно заведение.

„Нито един гражданин на България не остава без спешна помощ, включително и такава с хеликоптер! Дали ще бъде с тези, дали по досегашния ред”, подчерта Петко Стефановски, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase