До края на годината страната ни ще разполага с още две машини

След официална церемония първият български медицински хеликоптер вече е част от системата за спешна помощ. Това включва и планинското спасяване, според транспортния министър Георги Гвоздейков. Спасителите обаче остават скептични, защото пак ще трябва да носят тежко ранените с часове до място, на което хеликоптерът може да кацне в планината.

СНИМКИ ОТ ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ВИЖТЕ ТУК

Готови са и първите хеликоптерни площадки към лечебни заведения, които ще посрещат спешните случаи по въздух. Като тази към болница „Св. Екатерина”, която в понеделник ще бъде сертифицирана.

На официалната церемония днес министрите потвърдиха, че до края на годината страната ни ще разполага с още два хеликоптера. За разлика от първия, следващите два ще бъдат оборудвани с лебедки. Планинско спасяване обаче и сега е възможно, увериха властите, макар и с някои ограничения.

Васил Вълов е сред първите, които ще се качат на борда на въздушната линейка, за да гони „златния час” и да спасява животи. „Готови сме за първия полет. Разбира се, че се вълнуваме. Ще работим заедно с медицински екипи. Те ще бъдат част от нас, ние ще бъдем част от тях”, споделя директорът „Летателна експлоатация“ в „Хели Мед Сървисис”.

Първият медицински хеликоптер и работата на Спешна помощ: Какво предстои в здравеопазването

В хеликоптера има всичко необходимо, за да се окаже спешна помощ, докато пациентът стигне до шоковата зала на най-близката болница. По въздух може да се транспортират и новородени. „Кувьоз има. Една от функциите на този хеликоптер ще бъде свързана с донорски ситуации и това е много ценно също”, коментира министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Оборудването отблизо видяха премиерът и транспортният министър, които седнаха в пилотската кабина. „Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или две години за нас това ще бъде стандарт, както и в другите европейски страни. Но по-добре късно, отколкото никога”, изтъкна Николай Денков.

Следващите три хеликоптера, които поетапно ще идват в страната ни, ще бъдат оборудвани за планинско спасяване, допълни транспортният министър.

„Планинското спасяване става част от спешната помощ по въздух, така че тези хеликоптери ще могат да извършват и тази дейност, когато е необходимо. Останалите два, които предстои да дойдат, са оборудвани със специално съоръжение, т. нар. лебедка, която позволява да бъдат изтеглени пострадали лица на борда, без да каца хеликоптерът”, поясни Гвоздейков.

Първата въздушна линейка ще бъде официално представена

И първият хеликоптер ще се включва в акции в планината. Но ще му е необходимо място за кацане, където да изчака спасителите с пострадалия.

Изненадващо, и тази тема се оказа повод за политическо противопоставяне. По време на официалната церемония премиерът заяви, че служебният кабинет е блокирал усилията за създаване на спешна медицинска помощ по въздуха.

От Президентството нарекоха тези думи несъстоятелни. И казват, че самият проект за създаване на спешна медицинска помощ по въздуха в България е бил иницииран и изработен от президентската институция през 2020 г. А договорът за доставката на хеликоптерите е сключен от служебен кабинет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.