Как различните масла облекчават определени симптоми

Хората имаме около 350 обонятелни рецептора, можем да доловим удивителен брой различни аромати. Учените са открили, че определени миризми могат дори да подобрят паметта и когнитивните способности, разказват специалисти в репортаж на „Дойче веле”.

Тези маслени молекули преминават през носа и пристигат директно в лимбичната система на мозъка, където влияят на нашето емоционално благосъстояние. Цитрусовите масла като портокал, лимон и лайм могат да повишат настроението ни, подобно на слънчевата светлина. 

Как движението се отразява на мозъка?

Ароматерапевти уверяват, че естествените аромати могат дори да помогнат за облекчаване на болката. Докато цитрусовите масла могат да подобрят настроението, флоралните аромати - като роза, могат да насърчат релаксацията. Смята се, че дървесните аромати имат успокояващ ефект.

Маслото от чаено дърво има антисептичен ефект, така че може да намали вирусното, бактериалното или гъбичното заболяване. Ментата може да помогне за облекчаване на главоболие и гадене, докато лайка, копър и кимион се смята, че подобряват храносмилането. Ароматерапевти като Сандра Шнидер‘ян съветва, ако се опитва ароматерапия, тя да бъде с висококачествени масла и внимателно да се проверява за всякакви добавки. Подробности може да гледате във видеото.

То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase