Екип учени в Тюбинген се е специализирал в т.нар. „йонни канали“ - протеини, които са ключови при тази болест

Новите изследвания разширяват възможностите за лечение на хората с епилепсия. Екип учени в Тюбинген се е специализирал в така наречените „йонни канали“ - протеини, които играят ключова роля при епилепсията. Йонните канали позволяват на клетката да бъде електрически стимулирана. При наследствените епилепсии те се променят и това се отразява на електрическия сигнал. Клетката става свръхвъзбудима, което може да доведе до епилепсия, показва репортаж на „Дойче веле”.

Проф. Венета Божинова: В детска възраст епилепсията често е лечима

Изследователите в Тюбинген изучават генетични форми на епилепсия, които могат да включват дефектни йонни канали в мозъка. Те са търсили лекарства, които могат да увеличат или намалят активността на този канал - и са открили, че лекарство, използвано за други неврологични състояния, може да помогне при това рядко и тежко гърчово разстройство. 

Как движението се отразява на мозъка?

Ученита обясняват, че вече успешно лекуват деца, при които са изчезнали гърчовете и има подобрение в развитието им. При някои от тях има напредък във физическата координация и речта. Изследователите се надяват, че един ден нови терапии и дори генни терапии ще таргетират още по-ефективно тези йонни канали в нервните клетки, за да намалят или дори предотвратят гърчовете при хора с епилепсия.

Подробности може да гледате във видеото.

То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase