Служебният премиер Димитър Главчев поиска Стефан Димитров и Кирил Вътев да бъдат освободени

Ден след като служебният премиер Димитър Главчев поиска министрите на външните работи и на земеделието да бъдат освободени, все още няма решение на президента Румен Радев по казуса.

Според шестата поправка на Конституцията именно с негов указ те могат да напуснат постовете си. Държавният глава обаче може и да откаже да се съобрази с искането за смяната на Стефан Димитров и Кирил Вътев.

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Главчев поиска на мястото на дипломат номер едно да бъде назначен заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, а на стола на аграрния министър да седне настоящият изпълнителен директор на фонд „Земеделие” Георги Тахов.

Скандалите в служебния кабинет идват седмица след клетвата му пред Народното събрание.

„Не само, че няма срок, а и няма и задължение за президента да издаде указ за промяна в служебното правителство. На практика може и да не издаде указ”, обясни Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право.

По думите му в задълженията на държавния глава влизат само назначаване на служебен кабинет и издаване на указ за нови парламентарни избори. 

„Не във всеки случай би могъл да откаже да подпише указа. Когато имаме абсолютната необходимост от замяната на определен министър с друг, тогава може да се постави въпросът дали противопоставянето на президента не би могло да доведе до конституционно сътресение. В случая не го виждам, нямаме заплаха за националната сигурност, за териториалната цялост, за суверенитета, разделението на властите”, допълни Колев.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase