„Дойче веле” разказва за разкрития на местни журналисти за огромни печалби, натрупани от бездетни семейства

Гръцките закони позволяват използването на сурогатни майки, но не и като бизнес модел. В действителност обаче предимно млади жени от Източна Европа износват незаконно деца на гръцки двойки срещу заплащане. На остров Крит това доведе до набези, арести и обвинения в трафик на хора през 2023 г. Журналистът Фан Никофани смята, че там има още повече неразкрити случаи на комерсиално сурогатно майчинство. Защото този бизнес е доходоносен.

Пред екип на „Дойче веле” Никифораки показа ваканционно селище на западния бряг на Крит, където десетки сурогатни майки са били настанени, докато родят.

„Държани са тук в абсолютно контролирана среда. Не се налага да се грижат за нищо. Бяха жени предимно от Грузия, Румъния и Молдова и след раждането им беше заплатена сума от 10 000 до 15 000”, казва журналистката.

Борба за живот: Как се справят родителите на деца с увреждания в Сърбия

Скандалът излиза наяве през лятото на 2023 г. Спокойният пристанищен град Ханя е разтърсен от полицейски обиски и арести. Смята се, че повече от 100 жени от много бедни семейства са били примамени в частна клиника, за да станат сурогатни майки. Никифораки е установила, че двойки от цял свят са плащали до 120 000 евро за мечтаното дете. Сега клиниката е затворена и вече не печели милиони от сурогатното майчинство. Но Никифораки е твърдо убедена, че и днес има подобни случаи.

„Пазарът все още съществува, защото има двойки, които искат деца,но имат сериозни репродуктивни проблеми”, обяснява Никофани.

Тя казва още, че гръцките власти не са се преборили с незаконното сурогатно майчинство и трафика на хора.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase