Най-голям е рискът при децата под 6-месечна възраст

Ръст в заболеваемостта от коклюш, отчитат от Министерството на здравеопазването. От началото на годината у нас регистрирани над 200 случая, при едва четири за същия период на миналата година. Здравните власти изпратиха спешни препоръки към личните лекари. Как може да се предотврати епидемия?

Две бебета са първите жертви на коклюш у нас

„Факт е, че през последните месеци в България се отчита нарастване на броя на заболяванията от коклюш. Започнахме с 45, вече сме с над 200 случая в страната. Най-много заболели има в София-град, София област, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Сливен, Кюстендил”, каза в „Интервюто в Новините на NOVA” д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването.

Пулмолог: Много от децата с коклюш остават недиагностицирани

Тя обясни, че коклюшът е заразно заболяване с циклично протичане.

„От три до пет години заболеваемостта е с ниски стойности, но след това има рязък скок. Това, което се отчита в Европа, САЩ, Австралия, е бум на регистрираните случаи на коклюш. Обяснява се с това, че по време на пандемията от COVID-19, това заболяване изчезна за няколко години, но сега е неговият подем и е време то да се изяви”, обясни още д-р Пармакова.

Какво е коклюш и как можем да се предпазим

По нейни думи при имунизация, заболяването протича по-лесно, а при ваксинираните деца няма усложнения при заразяване с коклюш.

„При новородено съветваме най-близките да са ваксинирани. Новородените не могат да бъдат ваксинирани, затова родителите и хората от семейството, е добре да се имунизират преди раждането на бебето. Най-голям е рискът при децата под 6-месечна възраст”, допълни д-р Пармакова.

„Апелирам всички граждани да проверят дали децата им са имунизирани срещу коклюш”, заяви тя.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase