Децата са от Кюстендил

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината. Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те са били в предимунизационна възраст, уточни той. 

Под лекарско наблюдение са всички, които са били контактни с починалите бебета. Децата не са били контактни едно с друго. Живеели в един и същ квартал.

Лаймска болест, морбили и коклюш: Как да се предпазим

Министерството на здравеопазването отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, обяви в МС ресорният служебен министър Галя Кондева. От началото на годината у нас са регистрирани 205 случая на заболяването, при едва 4 за същия период на миналата година. Здравните власти изпратиха спешни препоръки към личните лекари и предупредиха, че ако разпространението продължи, може да се изправим пред епидемия. 

За първите 3 месеца на годината в Кюстендил има 8 доказани случая на коклюш, но повечето от тях са през април. Тогава в спешното отделение на болницата приемат и двете едномесечни бебета.

„Били са със симптоми на повишена температура, кашлица и бързо задълбочаваща се дихателна недостатъчност”, обясни д-р Златко Величков, директор на РЗИ-Кюстендил.

„В единия случай детето е посетило личен лекар. Изписан е антибиотик без ефект. Постъпило е в кюстендилската болница, след ден – в софийска клиника. В другия случай майката е потърсила помощ в спешно отделение на кюстендилската болница”, обясни д-р Илиана Кръстева от РЗИ-Кюстендил.

Заради влошеното им състояние децата са транспортирани в две столични болници, където в последствие са починали. В квартала, в който живеят семействата на новородените, са в шок от новината. Под въпрос остава как са се заразили двете бебета.

„Източникът може да бъде и човек без симптоматика”, обясни д-р Илиана Кръстева.

Първите смъртни случаи от коклюш за тази година наложиха извънреден брифинг на здравните власти.

„Лекувани са правилно, но е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация. При влошаването се стига до приемане в болницата в Кюстендил и след това в Националната кардиологична болница”, обясни доц. Ангел Кунчев. 

При ваксинираните коклюшът протича доста по-леко.

„Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните. От вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, каза министър Галя Кондева.

„Във всички случаи, когато имаме наличие на пристъпна кашлица над 1-2 седмици, трудно подаваща се на лечение, това е достатъчно да се мисли и изследва за коклюш”, заяви доц. Кунчев.  

Общопрактикуващите лекари вече са се заели.

„Ако има липсващи, ненаправени или пропуснати по някаква причина ваксини, те да бъдат веднага направени. Конкретно в моята практика съм се постарал да постигна максимален процент и той е много близък до 100”, заяви д-р Михаил Михов, общопрактикуващ лекар.

Междувременно в Центъра по заразни и паразитни болести само за ден са се изследвали над 50 души.

„Девет са от днес положителните случаи. Повечето пациенти са между 9 и 11 години, тоест преди реваксинацията. Имали сме на 15 дни бебе, което излезе положително, тествахме и родителите и те бяха положителни. Най-вероятно се е заразило от тях”, обясни гл. ас. Надя Бранкова от Националния център по заразни и паразитни болести.

А прогнозата е, че лавинообразният ръст ще продължи.

„Очакваме повишаване. Към момента сме на 260-270 от началото на годината. Спокойно можем да стигнем 1000 в следващите 1-2 месеца. Това изисква и по сериозна диагностика в страната”, заяви проф. Ива Христова.

Доц. Кунчев призна, че случилото се не е изненада за здравните власти. Причината – от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст.

„Ако разпространението продължи, ще говорим за национална епидемия”, призна главният държавен здравен инспектор. Здравните власти не очакват епидемично разпространение на заразата сред възрастните хора. У нас има само един случай на 62-годишен пациент, който карал болестта много леко.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase