От началото на годината в областта има осем случаи на заразени с коклюш

Тревога в Кюстендил заради смъртта на двете бебета, заразени с коклюш. Кметът на общината Огнян Атанасов призова да се запази спокойствие. Здравните власти влязоха в квартал „Изток”, за да проверяват ваксинирани ли са всички останали деца в семействата на починалите бебета.

Смъртта на двете заразени с коклюш деца е основна тема за всички вече втори ден. „От хубавия живот е така, като нямаш пари да купиш лекарства, изпускаш децата”, казва местен жител.  

Институциите увериха, че правят всичко възможно коклюшът да бъде ограничен. „Със служители на РЗИ посетихме семейството, подлежащите други деца в семейството бяха имунизирани”, посочи здравният медиатор Ивайло Ковачев.

Две бебета са първите жертви на коклюш у нас

Все така неясен остава и отговорът на въпроса защо родителите на едното от починалите деца са отказали хоспитализация на два пъти. „Нямам представа защо са отказали, смятам, че трябва да се доверяваме на професионалистите. Това е изключително важно, за да можем да гарантираме, че децата ще растат здрави”, посочи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. 

Опасността от епидемия от коклюш не е отминала и е съвсем реална. „Това зависи от поведението на петте милиона "доктори", които живеят и работят в България. Те са на мнение, че децата им трябва да навършат пълнолетие и да вземат осъзнато решение за имунизация. Затова тези "доктори", не са съгласни сега детето да бъде имунизирано. При такива пробиви в имунизационния статус, след това ще си говорим за епидемия от коклюш, епидемия от морбили, от грип и т.н.”, посочи д-р Мирослав Савов.

„Имунизирайте си децата, за да не стигнем до тежки положения. Сигурно чакаме още един-два случая поредни смъртни, тогава вече ще искат и да затворят махалата, което не е правилно”, призова Стефан Лазаров.

Д-р Спасов: Ваксините са проверени, имат разрешение за употреба и не носят никакъв риск

Личните лекари призоваха държавата да реши с политики проблема с нежеланието на родители да ваксинират децата си. „Личните лекари не сме полицаи. Ние каним, но ако липсват отговорни родители, които да доведат своите деца за имунизация, ние можем да водим война с тях”, допълни докторът. 

Три деца от област Кюстендил продължават да се лекуват от коклюш. Две от тях са настанени в болница, а третото е на домашно лечение. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase