За Европа Космосът е част от отбраната, за България – отново стремеж, обясни предприемачът Димитър Димитров

„В Европа се говори за това как Космосът и изследванията му да се използват за отбрана и за геостратегически цели. Инвестициите се увеличават”. Това каза основателят на Digital Lights Димитър Димитров в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS, който е и говорител във форума „Technovation”, организиран за трета поредна година от сп. „Мениджър”.

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Той обясни, че на стария континент, когато се говори за Космос, се има предвид използване на технологиите за устойчивост, за по-зелена планета. Това включва както прогнозата за времето, така и възможността за една добра представа какво се случва със Земята. „В другите съюзи темата Космос се приравнява по-лесно към темата отбрана”, каза Димитров. 

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце (СНИМКA)

Той изтъкна, че страната ни вече не е член на Европейската космическа агенция. „На нас ни е позволено да се учим, но не можем да развиваме бизнес, докато софтуерната индустрия в страната е на стойност 7 млрд. лева. Аз вярвам, че учените в БАН, в институтите, както и в частния сектор са готови да разработват уникални решения за Космоса. А имаме само една компания, с която се хвалим. Ние не сме член в Европейската космическа агенция, защото не сме си платили вноската от 1 милион евро, сега в момента е 2 милиона евро”, допълни Димитров.

Той отчете, че има разбиране от страна на изпълнителната власт. „Това значи учителите ни да отидат и да бъдат обучени какво е Космос, какво е икономика в Космоса и да дойдат, за да обучат децата ни”, каза Димитър Димитров.

Полет към необятното: Историите на първите хора, покорили Космоса (ГАЛЕРИЯ)

Неговата компания софтуер за автопроизводители. Но вече е отправила поглед и към Космоса. Компанията работи по проект за използване на данни за пътната инфраструктура, част от които се събират от земната орбита. „Ние се фокусираме върху това как да изградим платформа, която помага за по-безопасно шофиране. Например, ако един водач премине през аквапланинг, друг водач би искал да разбере, че преди него е минал автомобил и така автомобилите ще могат да си говорят”, обясни основателят на Digital Lights.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase