В България има поне 800 000 души, които получават под 1000 лева на месец

На фона на данните за минимум 2616 лева за тричленно семейство, как изглежда издръжката за един човек? По изчисления на синдикатите трябва да изкарваме поне 1454 лева чисто на месец, за да можем да си позволим да живеем. Това обаче е абсолютния минимум, за да оцелеем през месеца. На фона на тези изчисления от КНСБ дават и друга статистика - в България има поне 800 000 души, които получават под 1000 лева на месец.

Цветелина и Симеон са младо семейство, което мисли за важните бъдещи стъпки в общия им живот. А за тях, казват те, е необходима финансова стабилност и спокойствие. "Поне 2000 лева трябват, за да живеем и то на ръба. Горе долу толкова ни е месечният разход", разкрива Цветелина.

КНСБ: За една година сумата необходима за издръжката на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

Сумата от 2000 лева е под изчисленията на КНСБ - за доходите, нужни на тричленно семейство да живее. "2616 лева е стойността необходима на тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете", категоричен е Пламен Димитров.

Според данните на синдикалистите - повече от половината работещи българи не достигат заплатата за издръжка. А голяма част от парите им отиват за комунални услуги и храна.

"Те излизат някъде около 1000 лева - сметки и всички разходи. Но то зависи от сезона, дали ще решат парното да скочи с 20%, а токът примерно с 30%", смята Симеон.

От КНСБ изчисляват, че сметките за битови услуги стават все по-голямо перо в личния бюджет на хората. Виолета Иванова отбелязва, че има значително увеличение на питейната вода - с 22% и на канализацията с 24%.

На фона на увеличаващите се цени - и на стоките, и на услугите, идва въпросът - какво можем да си позволим с една минимална заплата. От КНСБ смятат, че 20 ключови продукти от малката потребителска кошница могат да се закупят 8 пъти. 

Какви са цените на храните у нас, в Гърция и Германия

Синдикалистите изчисляват, че, за да си купим 20-те най-важни продукта ще ни трябват 108 лева. Екипът на NOVA се постара да подбере възможно най-евтините продукти и сметката ни излезе почти 74 лв. Но трябва ли винаги да се стремим към най-евтиното?

"В България ръстът на МРЗ от 22%, е по-малко от 3% ръст на МРЗ в Германия. Ние обаче не ядем проценти, ядем левчета, ако трябва така да го онагледя", посочи Любослав Костов.

Според Цвети и Симеон обаче 1500 лева на месец със сигурност не стигат. "Не знам кой ги е правил тези сметки, но тези хора със сигурност не живеят така", подчерта тя.

"Не, може да се оцелее с 1500 лв. Да, и с 1000 лева има хора, които преживяват. Въпросът е дали искаме да живеем по този начин и какъв стандарт всъщност искаме да имаме", коментира Симеон.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase