Къде е най-евтино?

Инфлацията в магазина е тема, чувствителна за българина през последните години. 

Аспарух, който продава на централния общински пазар в Русе, споделя, че цените не са се променили в сравнение с миналогодишните. "Салатките и репичките се продават за един лев, същото важи и за зеления лук и чесъна. Заради войната имаше лек ръст при краставиците. Доматите са около 5-6 лева, зависи от големината и качеството на самия зеленчук. По борсите картофите са на различни цени - египетските подбиват, защото струват към 1,50 лева", обясни той.

За първи път от месец: Цените на повечето основни храни спадат

На румънския пазар в Гюргево пресните лук и чесън са малко по-скъпи. За сметка на това обаче цената на зелената салата е наполовина на българската, както и тази на доматите. 

Традиционно много българи пътуват до съседни държави в търсене на по-евтини или по-качествени хранителни продукти. Колко струва трапезата в Серес? Според местните разликата в цените на храните в сравнение с 2023 г. е около 30%. Домати има и за 1,90, и за 3,20 евро. Краставиците бележат спад в стойността си, а цитрусите са поскъпнали - около 3,20 евро за килограм. Яйцата и картофите са поевтинели.

В Германия са избрали да живеят много българи. Хранителните продукти са по-скъпи с 0,9% през февруари спрямо миналата година. Експерти казват, че цените на храните вече не се вдигат с динамичен темп. Средно доматите се продават за около 5,50 евро, а краставиците, които се търгуват на брой, струват 90 цента. Килограм картофи струва 2 евро, а шест броя биояйца - 3 евро. При месните продукти пилешките гърди се продават за 15 евро. Зехтинът е сериозно поскъпнал - 11 евро за бутилка - ръстът е с над 50%. Захарта, сладкото и медът бележат скок с 10%.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов трета седмица цените на храните са надолу. "Това не е дефлация, а стабилитет. Пазарът е пренаситен, но при приключване на военните конфликти, може да се говори за още по-голям спад. Климатът, енергийните ресурси и геополитическата стабилност са сред факторите, които влияят на промяната в цените. Ако конфликтите спрат, не е изключено да видим и дефлация, която да включва 10% спад", коментира той.

По думите му евтиното агнешко може да се намери само директно от производител. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase