При тях болестта протича леко

Заразените с коклюш са с 50% повече за седмица. Огнища на заразата са открити в много училища, а Министерството на образованието и науката е в готовност при необходимост да въведе дистанционно обучение за отделни паралелки. Служебният здравен министър обяви, че епидемия ще се обявява отделно за всяка област.

Четири са случаите, регистрирани в Пловдив. Трима от заболелите са ученици, а най-малкото заразено дете е на 1.9 месеца. Всички са с пълен имунизационен статус за възрастта. При тях протичането е сравнително леко. Оставени са на домашно лечение. Това коментира в ефира на „Твоят ден” д-р Милена Панайотова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив.

Фармацевт: Няма наличност на ваксини за коклюш

Тя добави, че в две пловдивски училища са предприети карантинни мерки по отношение на класовете на заболелите. „Мерките нямат общо с карантината при COVID. Децата посещават учебни занятия. Създадена е организация от страна на училищното ръководство да се сведат до  минимум взаимоотношенията на контактните деца със здравите в учебните заведения”, каза още д-р Панайотова.

Проф. Ива Христова: За да избухне епидемия, е нужно да има източник на инфекция

Тя добави, че ако има скок на случаите, решението за организацията на учебния процес не се взима от РЗИ. „Инспекцията дава само препоръка за ограничаване на контакта и някаква форма на карантина, а по какъв начин ще се осъществи тя, е решение на училищното ръководство”, каза д-р Панайотова.

Нова мярка срещу коклюша: Бебетата ще се ваксинират по-рано

„Коклюш е въздушно-капкова инфекция. При всички такива зарази по-големите събирания крият риск от разпространение. Не бих казала, че великденските празници са предпоставка за повече случаи. Сезонността на заболяването е през летните месеци”, добави Милена Панайотова.

Според нея личните лекари разполагат с всички видове ваксини за задължителни имунизации.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase