Разказва „Дойче Веле”

Явяването на изпити – за повечето ученици и студенти това е стресиращ процес. Мнозина се чувстват претоварени. Възможно е обаче да преодолеете стреса и да вземете успешно изпитите си.

Стресът засяга учениците и студентите по цял свят. Двама от всеки петима страдат от тревожност, сочат цифрите. А всеки трети дори от депресивни симптоми. Своята роля изигра и COVID.

Може ли изкуственият интелект да е от полза на учениците (ВИДЕО)

Но стресът сам по себе си не е лош. Той ни помага да се справим добре на изпитите, засилва тялото или ума ни във важни или опасни ситуации. Повишава хормоните като адреналин, норадреналин и кортизол, които ускоряват сърцето ни и подобряват концентрацията ни.  

Но когато хормоните на стреса достигнат високи нива, системата рухва. Тогава ефективността и концентрацията намаляват. Типичните признаци за високи нива на стрес могат да бъдат сърцебиене, главоболие, гадене, проблеми с концентрацията.

Как да преодолеете стреса – гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase