1 май е официален почивен ден в България

Днес отбелязваме Деня на труда, а като официален празник – той е и почивен ден за много от служителите у нас. Първият опит за честване на 1 май в България е от типографското дружество през 1890 година, но за официален празник се обявява по-късно – през 1939 г. 

За поредна година синдикатите от КТ „Подкрепа” отбелязаха 1-ви май с шествие в столицата. То беше под надслов „Работни места, заплати, сигурност”. Обиколката из централните булеварди поведе духовият оркестър на Първа английска гимназия.

Президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че ще продържават да акцентират на проблемите, свързани с доходите, енергетиката, условията на труд и заетостта.

 Какво време ни очаква през май

В навечерието на 1 май от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ предупредиха, че обедняването продължава. В анализ, разпространен от синдиката, е записано, че бедността вече се превръща в хронично заболяване за 1/3 от домакинствата в страната. 

„Днешният празник е фундаментално важен. Защото трудът във всичките си измерения е водещ и той е най-ценното благо на човечеството”, заяви Юлиян Попов от синдикат „Образование”

„Преди всичко трудът трябва да бъде оценяван по достойнство. Защото трудът е в основата на човешкото благоденствие. Качественият труд предполага и адекватно заплащане”, категоричен е Евгени Ганчев, учител.

И от другата голяма синдикална организация у нас – КНСБ, отбелязаха 1 май с множество инициативи в цялата страна. 

БСП традиционно също отбелязаха Денят на труда. С концерт в „Борисовата градина” социалистите раздадоха членските книжки на нови 200 свои симпатизанти.

Днешният ден е и официалният празник на Първомай, а гост за празненствата в града е вицепрезидентът Илияна Йотова.  

В Русе КНСБ раздава информационни листовки, част от кампания в полза на трудещите се. Според координатора на синдиката Боянка Димитрова днес се почита и паметта на загиналите при трудови злополуки.

„Искаме да обърнем внимание на трудещите се хора, че имат права, които трябва да следват. Обясняваме за безопасните условия на труд и каква защита им дава синдикатът. Днес ще направим Информационен център в Русе, за да запознаем хората с темите, които ги интересуват, във връзка с работната среда и нарушенията в нея. Правата се търсят много по-лесно в синдикална организация - когато сме обединени", заяви тя. 

В Русе беше организирано и първомайско шествие, което завърши с хоро. 

2024 година: По-дълга с ден, но с по-малко почивки

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase
Източник: БГНЕС