За поредна година са подготвени редица прояви

Празникът на Армията беше отбелязан и във Военноисторическия музей в София с вход свободен. Оркестър, различни експозиции и дори военно-полева кухня очакваха посетителите.

В деня на храбростта и празника на Българската армия посетителите на Военноисторическия музей успяха да видят различни външни експозиции, ракети, вертолетен комплекс и изненада от военната кухня. „По-различното в последните няколко години е това, че военно-полевата кухня, която подготвя войнишката боб чорба, е една от най-съвременните кухни в Българската армия. Тя може да подготвя обяд за над 500 човека”, посочи Деяна Костова от Военноисторическия музей в София.

Празник в небето: Три изтребителя прелетяха над София и Пловдив

Под звуците на представителния духов оркестър както малките посетители, така и техните родители имаха възможността да се качат в част от експонатите – вертолетите Ми-2 и Ми-8, както и ракетния комплекс FROG Луна М.

За малчуганите най-интересни се оказаха униформите на военните. „Можете да видите български униформи през вековете, тоест през годините назад.  Аз показвам екипировка на войник от Втората световна война с униформа от 40-те години, тоест последната униформа от Царско време”, обясни един от войниците.

Какво всъщност е да пазиш историята на своята армия? На този и още въпроси отговори директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова в „Интервюто в Новините на NOVA”. По думите ѝ българите най-често говорят за величавите подвизи на Българската армия, но забравят тези събития, които носят поуки и скръб. „Ние като институция имаме много проекти, които са свързани с това да покажем нейното битие, особено в последните преломни 30 г”, допълни д-р Пенкова.

Репортер: Габриела Георгиева

Целия репортаж гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase